Bajden: Vojno intervenišemo u slučaju invazije Kine na Tajvan; KINA: NE PODCENJUJTE NAS

Izvor:
Beta-AFP, Politički.rs, Foto: Printscreen

Predsednik SAD Džo Bajden upozorio je danas u Tokiju da bi SAD “vojno branili Tajvan ako bi Peking izvršio invaziju” na to autonomno ostrvo, upozoravajući da Kina “flertuje s opasnošću”.

“To je obaveza koju smo preuzeli”, rekao je Bajden na pitanje novinara da li bi SAD vojno intervenisale protiv pokušaja Kine da silom zauzme tu teritoriju,prenosi agencija Frans pres.

“Složili smo se sa politikom jedne Kine, to smo potpisali… ali ideja da (Tajvan) može biti uzet silom jednostavno nije prikladna”, rekao je Bajden.

Bajden je govorio na zajedničkoj konferenciji za medije sa japanskim premijerom Fumijom Kišidom posle dugih razgovora sa njim u Tokiju.

On je rekao da bi to “poremetilo ceo region i bila bi još jedna akcija slična onome što se desilo u Ukrajini”.

Po njegovim rečima, posle ruske invazije na Ukrajinu, sve je veća potreba da se štiti to ostrvo koje ima samoupravu.

Rekao je da Kinezi već “flertuju s opasnošću time što lete tako blizu (Tajvana) i sa svim manevrima koje sprovode”.

Kina je pozvala danas američkog predsednika Džoa Bajdena da “ne potceni” njenu “čvrstu rešenost” da “štiti svoj suverenitet”, posle njegove izjave da bi SAD vojno branile Tajvan u slučaju invazije Pekinga.

“Niko ne treba da potceni čvrstu odlučnost, snažnu volju i moćni kapacitet kineskog naroda da brani svoj nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet”, rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

“Odmah pozivamo SAD… da izbegnu slanje loših signala snagama koje se zalažu za nezavisnost” Tajvana rekao je on na redovnoj konferenciji za novinare.

Iako Vašington od 1979. diplomatski prizna Peking i politiku jedne Kine, a ne Tajpej, američka podrška Tajvanu nikad nije prekinuta.

Od kraja kineskog gradjanskog rata 1949, u Tajvanu koji ima 24 miliona stanovnika vlada režim rivalski komunističkom režimu koji vlada kontinentalnom Kinom.

Kina namerava da “ponovo ujedini” tu ostrvsku teritoriju sa domovinom i ne odbacuje i upotrebu vojne sile, posebno u slučaju zvaničnog proglašenja nezavisnosti tajvanskih vlasti.

Američki odnosi sa ostrvom odredjeni su Zakonu o Tajvanu iz 1979. prema kome nije obavezno da SAD vojno intervenišu da brane Tajvan ako Kina izvrši invazju. Kao američka politika odredjuje se, medjutim, da treba da se osigura da Tajvan ima resurse da sam sebe brani i da se spreči bilo kakvo jednostrano menjanje njegovog statusa.

Prema politici “Jedne Kine” SAD priznaju Peking kao vladu Kine i nemaju diplomatske odnose sa Tajvanom. Medjutim, one održavaju nezvanične kontakte sa Tajvanom, uključujući i “de fakto” ambasadu u glavnom gradu Tajpeju, navodi agencija AP. SAD obezbedjuju i vojnu opremu za odbranu Tajvana.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar