Bela kuća: Dijalog SAD-Rusija o Ukrajini i bezbednosti 10. januara

Izvor:
Beta-AFP, Foto: Pixabay

Vašington i Moskva će razgovarati 10. januara oko tenzija vezanih za Ukrajinu i pitanja kontrole nuklearnog naoružanja, rekao je za Frans pres portparol Bele kuće zadužen za pitanja bezbednosti.

“SAD se žure da počnu dijalog sa Rusijom”, rekao je sinoć portparol Nacionalnog saveta za bezbednost.

Sastanak izmedju Rusije i NATO bi zatim mogao da se održi 12. januara posle čega bi 13. januara usledio susret izmedju Rusije i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), u kojoj su i SAD, dodao je portparol.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je juče da će pregovori Rusije i SAD o zahtevu Moskve za davanje garancija o neširenju NATO-a na Ukrajinu početi odmah posle posle novogodišnjih praznika, koji u Rusiji traju do 9. januara.

Američki zvaničnik ocenio je da kada dve strane sednu da razgovaraju Rusija će moći da iznese svoju zabrinutost a Amerika svoju, posebno, kako je kazao, oko aktivnosti Rusije.

Bilateralni razgovori od 10. januara će se održati u okviru dijaloga o strateškoj bezbednosti koji su pokrenuli predsednici SAD i Rusije, Džo Bajden i Vladimir Putin, na njihovom susretu u Ženevi.

Iako je taj format uglavnom posvećen ponovnom pregovaranju oko ugovora o kontroli nuklearnog naoružanja posle hladnog rata razgovori će se takodje odnositi na situaciju na rusko-ukrajinskoj granici gde je Moskva rasporedila desetine hiljada vojnika, rekao je drugi američki zvaničnik koji takodje nije želeo da mu se navede ime.

Sastanci sa NATO-om i sa OEBS-om će se odnositi konkretno na Ukrajinu.

Moskva je Vašingtonu i NATO-u nedavno predala nacrte bezbednosnih dokumenata u kojima se zahteva da Alijansa ne primi u članstvo Ukrajinu i druge bivše sovjetske zemlje i da odustane od razmeštanja snaga i vojne opreme u centralnoj i istočnoj Evropi.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar