Bela kuća potvrdila onlajn samit Bajdena i Sija

Izvor:
Beta

Predsednici SAD i Kine, Džozef Bajden i Si Đinping, održaće dugo očekivani onlajn samit u ponedeljak, potvrdila je Bela kuća.

Sastanak u ponedeljak uveče po vašingtonskom vremenu biće održan u trenutku kada dve strane nastoje da smanje tenzije pošto su odnosi bili napeti u prvih deset meseci Bajdenovog mandata.

Bela kuća nema velika očekivanja od video samita Bajdena i Sija.

Bajden želi da naglasi da dve super sile treba da spreče produbljivanje jaza u sve komplikovanijim međusobnim odnosima.

Zvaničnici Bele kuće navode da ne treba očekivati nikakve velike objave sa sastanka.

„Dva lidera će razgovarati o načinima za odgovorno upravljanje nadmetanjem SAD i Kine i o načinima zajedničkog rada u oblastima u kojima su naši interesi usklađeni. Predsednik Bajden će jasno izneti namere i prioritete SAD i biti jasan i iskren u vezi sa našim zabrinutostima“, rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

S obzirom da Si nije napustio Kinu tokom pandemije koronavirusa, zvaničnici Bele kuće predložili su onlajn samit kao najbolje alternativno rešenje za razgovor dva lidera o brojnim pitanjima koja opterećuju odnose Vašingtona i Pekinga.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je danas da se Peking nada da će SAD raditi sa Kinom na zajedničkim naporima da samit lidera bude uspešan i da odnosi dve zemlje budu vraćeni „na pravi put zdravog i stabilnog razvoja“.

Poslednjih meseci bilo je dosta tenzija u odnosima SAD i Kine, jer je Bajden jasno stavio do znanja da akcije Pekinga smatra zabrinjavajućim na više frontova.

Bajden je kritikovao Kinu zbog kršenja ljudskih prava protiv etničkih manjina, gušenja prodemokratskog pokreta u Hongkongu i otpora globalnom pritisku za punu saradnju u okviru istraga porekla pandemije koronavirusa.

Tenzije su nedavno dodatno pojačane i desetinama letova kineskih borbenih aviona u blizini ostrva Tajvan, koje Peking smatra delom svoje teritorije.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar