Belorusi na referendumu glasali za jačanje ovlašćenja Lukašenka

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen YouTube/ Соловьёв LIVE

Više od 65 odsto glasača Belorusije glasalo je na referendumu za ustavne amandmane koje je predložio predsednik Aleksandar Lukašenko, saopštila je Izborna komisija te zemlje, izazivajući zabrinutost EU koja je danas osudila uslove glasanja.

Na referendumu se glasalo za prihvatanje ili ne amandmana kojim se omogućuje jačanje ovlašćenja 67-ogodišnjeg Lukašenka, koji vodi Belorusiju čvrstom rukom od 1944. godine.

Referendum održan juče organizovan je u vreme kada je susedna Ukrajina pod ruskom invazijom pokrenutom 24. februara a pregovori izmedju Rusa i Ukrajinaca se održavaju na beloruskoj granici.

“Za amandmane Ustava Republike Belorusije glasalo je 65,16 odsto glasača”, rekao je noćas predsednik beloruske centralne izborne komisije Igor Karpenko, prenele su ruske novinske agencije. Prema njemu 10,7 odsto je glasalo protiv.

Izlaznost je bila 78,63 odsto, prema izbornoj komisiji.

Da bi bili usvojeni amandmani potrebno je bilo da za njih glasa više od 50 odsto izašlih, a referendum se smatra važećim ako izadje više od 50 glasača.

Medju predloženim izmenama je doživotni imunitet od sudskog gonjenja za bivše predsednike, i uvodjenje ograničenja od dva predsednička mandata za naslednike Lukašenka.

Prethodni Ustav nije predvidjao ograničenje broja predsedničkih mandata, ali novo ograničenje se primenjuje od stupanja novog predsednika na dužnost, što omogućuje Lukašenku da ostane na vlasti do 2035. godine ako bude ponovo izabran 2025.

U izmenama je takodje ispala obaveza Belorusije da ostane “nenuklearna zona”, taj član se zamenjuje članom kojim se “isključuje vojna agresija sa teritorije” Belorusije.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar