Blinken: SAD imaju plan u slučaju da Rusija primeni nuklearno oružje u Ukrajini

Izvor:
Sputnjik, Foto: Wikipedia/ U.S. Department of State

Sjedinjene Američke Države imaju razvijen akcioni plan u slučaju da Rusija upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken u intervjuu televiziji „Si-Bi-Es“.

Blinken, međutim, nije naveo koji su to konkretni koraci koje bi Vašington mogao da preduzme u slučaju ovakvog razvoja događaja.

„Neću da ulazim u pitanje kakve će biti posledice. Svaka upotreba nuklearnog oružja imala bi katastrofalne posledice, naravno, za zemlju koja ga je upotrebila, ali i za mnoge druge“, ocenio je on.

Kako je napomenuo, američka administracija je saopštila ruskim zvaničnicima o potrebi da se zaustave neodgovorne izjave u vezi sa upotrebom nuklearnog oružja.

On je dodao da je Vašington stupio u direktan kontakt sa Rusijom zbog objavljenih pretnji o upotrebi nuklearnog oružja.

„Da, veoma je važno da Moskva direktno od nas čuje i od nas sazna da će posledice biti strašne“, istakao je on.
On je naveo da trenutno ne postoje nikakvi zakulisni pregovori za rešavanje sukoba u Ukrajini.

„Nema razgovora, jer Rusija trenutno ne pokazuje spremnost da učestvuje u konstruktivnim razgovorima. Ako i kada se ovo promeni, učinićemo sve da podržimo diplomatski proces“, naglasio je američki državni sekretar.

Blinken je dodao i da svet nikada neće priznati LNR, DNR, Hersonsku i Zaporošku oblast kao deo Rusije, a Ukrajina, prema njegovim rečima, ima pravo da ih „vrati“.

Referendumi se održavaju u Donjeckoj i Luganskoj narodnoj republici, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti Ukrajine.

Sjedinjene Američke Države, zajedno sa svojim saveznicima, odbijaju da priznaju njihov legitimitet i prete Rusiji sankcijama ako ove zemlje budu pripojene.

Referendum o ulasku u sastav Rusije počeo je 23. septembra. Glasanje će trajati pet dana, do 27. septembra, a rezultati će biti objavljeni 28. septembra.

Vladimir Putin je nedavno u obraćanju naciji izjavio da će Rusija u slučaju bilo kakve pretnje teritorijalnoj celovitosti, bezuslovno iskoristiti sva sredstva kojima raspolaže i da to nije blef. Međutim, nije pominjao nikakvo nuklearno oružje.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je „nepristojnim“ nepravilno citiranje Putinovog govora o „nuklearnoj pretnji“.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare