BRIKS: Ko će se pridružiti klubu zemalja u usponu

Zemlje članice grupe BRIKS-a sastale su se danas u Johanesburgu, a jedno od pitanja 15. samita pet ekonomija u usponu (Brazila, Rusije, Indije, Kine, Južne Afrike) je moguće širenje bloka koji želi da proširi svoj uticaj u svetu.

BRIKS stvara 23 odsto svetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) i predstavlja 42 odsto svetske populacije. Grupa je heterogena jer pet zemalja, koje se prostiru na četiri kontinenta, imaju ekonomije sa nejednakim rastom.

Oko 20 različitih država zatražilo je pridruživanje bloku, među kojima su Alžir, Saudijska Arabija, Argentina, Bangladeš, Kuba, Egipat, Etiopija, Iran i Vijetnam.

Drugi poput Meksika, Pakistana ili Turske su izrazili interesovanje.

S obzirom na raznolikost kandidata, “teško je videti koji bi kriterijumi mogli da budu za moguće širenje tog bloka”, rekao je za AFP Džon Stremlau (John), specijalista za međunarodne odnose na Univerzitetu Vitvotersrand u Johanesburgu.

Pretorija, koja je radila na uslovima za ulazak u BRIKS, trebalo bi da na samitu podnese predlog zemljama članicama.

Dolazak novih članova mogao bi da promeni geopolitičku ravnotežu bloka. Zajednički je zahtev svih članica BRIKS-a da se postigne raznoteža politička i ekonomska u svetu, posebno u pogledu uticaja SAD i Evropske unije.

Među onima koji se bore za pridruživanje, neke zemlje su tradicionalno nesvrstane, kao što su Indonezija i Etiopija. Ali su neke zemlje otvoreno neprijateljski raspoložene prema SAD i njihovim saveznicima, kao što su Iran i Venecuela.

“Ako se Iran pridruži BRIKS-u, to će očigledno značajno promeniti političku percepciju grupe”, baš kao i u slučaju članstva Saudijske Arabije, ocenili su analitičari.

Nova razvojna banka koju su 2015. godine osnovale članice BRIKS-a sa ambicijom da ponudi novi izbor pored Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, već je primila nove članice. To su Bangladeš, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat. Urugvaj će takođe uskoro biti član te banke.

Pročitajte još  BRIKS uporište novog svetskog poretka i čuvar multilateralnog ustrojstva

Pre debate o uslovima ulaska, članice BRIKS-a moraju da se slože oko same ideje proširenja, pri čemu su Kina i Indija, dve najmoćnije ekonomije bloka, podeljene po tom pitanju.

Peking želi da proširi svoj globalni uticaj i vidi BRIKS kao “jedinstven način” za to, smatra Brajan Hart (Brian) iz Centra za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu.

Međutim, Nju Delhi ima određenu rezervu i oprezan je u pogledu namera svog kineskog regionalnog rivala.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare