Britanija traži nova ovlašćenja da bi zaustavila dolaske migranata

Britanija traži nova ovlašćenja da bi zaustavila dolaske migranata
Image by paulohabreuf from Pixabay
Izvor:
Beta

Britanska vlada namerava da proširi svoja ovlašćenja da može da vraća tražioce azila nazad na moru ili da ih šalje u inostranstvo dok se procesuiraju njihove aplikacije za zaštitu, u nameri da odvrati migrante od kretanja na opasan put preko Lamanša u malim čamcima.

Zakon podnet danas u parlamentu bi mogao da otvori put da se migranti drže van Velike Britanije dok čekaju odgovor, što je sporna ideja po ugledu na australijske centre za pritvor na ostrvima.

Ako se usvoji Zakon o nacionalnosti i granicama to bi dozvolilo Velikoj Britaniji da vrati tražioce azila u “bezbednu treću zemlju” dok se njihovi zahtevi razmatraju. Međutim ni jedna zemlja nije još prihvatila da primi migrante koji su se uputili ka Britaniji.

Prema zakonu takođe bi bilo krivično delo ako neko “znajući” dolazi u Britaniju bez dozvole, za koje može da se dobije četiri godine zatvora, a bila bi data prednost uv razmatranju aplikacija ljudima koji dolaze odobrenim rutama.

Ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel rekla je da će “fer ali čvrsti zakoni” pomoći da se sredi neefikasan sistem azila.

Britanska konzervativna vlada pokušava da nađe načine da odvrati sve veći broj ljudi. Do sada je u Veliku Britaniju 6.000 došlo brodom, ponekad uz pomoć krijumčara ljudima.

Aktivisti koji rade u ime izbeglica kažu da bi predloženi zakon kaznio ljude koji beže od nasilja i progona.

Vlada je navela da je Britanija dala status izbeglice ili drugu vrstu humanitarne zaštite za 20.000 ljudi u godini do marta 2020. godiine. Velika Britanija dobija manje aplikacija za odobrenje azila nego zemlje kontinentalne Evrope kao što su Nemačka,Španija i Francuska.

POSLEDNJE OBJAVLJENO
Ostavite komentar

Komentari

Nema komentara. Ostavite vaš komentar.

Ostavite komentar