Dodik i Čović oštro kritikovali rezoluciju Bundestaga o BiH: U funkciji muslimanskog nacionalizma

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH danas su izneli oštre kritike na račun rezolucije usvojene u nemačkom Bundestagu, u kojoj su Dodik i lider HDZ BiH Dragan Čović označeni kao političari čije delovanje je usmereno na uništenje BiH.

 

Dodik je ocenio da je rezolucija “puna netačnih kvalifikacija i u funkciji muslimanskog nacionalizma”.

“BiH je neuspešan eksperiment međunarodne zajednice i tu ne pomažu ni deklaracije ni rezolucije poput ove. Ako su krivci za neuspeh BiH Milorad Dodik i Dragan Čović, zašto je BiH prvo imala građanski rat, u kome se nisu pitali Dodik i Čović, a zatim godine protektorata, u kojima se opet nisu pitali Dodik i Čović”, kazao je Dodik za novinsku agenciju Srna.

Prema njegovim rečima, svaka ovakva ili slična rezolucija “hrana je muslimanskim nacionalistima, koji pod izgovorom demokratije traže ukidanje prava naroda, na čemu BiH i počiva”.

“Da Nemačka zaista želi dobro BiH, kako govore, uložili bi svoj uticaj u EU i dali status kandidata BiH. Ovako je lakše pisati bespredmetne rezolucije koje nikome nisu od koristi, osim onima koji se hrane ovakvim međunarodnim aktivnostima, a to su muslimanski nacionalisti”, ocenio je Dodik.

Iz HNS BIH, krovne organizacije koja okuplja sve hrvatske stranke u BiH, čiji je predsednik Dragan Čović, predložili su “pobornicima unitarizma iz Bundestaga da istu rezoluciju usvoje o Belgiji i dostave je gospodinu (predsedniku Evropskog saveta Šarlu) Mišelu”.

Iz HNS-a su ocenili da današnja rezolucija Bundestaga “pokazuje koliko nemačke vlasti ne poznaju ili odbijaju da prihvate, činjenice o Bosni i Hercegovini i prirodi njezinog multinacionalizma i ravnopravnosti konstitutivnih naroda”.

“Uz to, današnja rezolucija je de fakto poziv na rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma za koji se upravo Nemačka zalagala 1995. godine”, istakli su iz HNS-a.

Dodali su da je “model federalizma institucionalne ravnopravno kroz legitimne političke predstavnike temelj Dejtona i jedini garant za evropsku Bosnu i Hercegovinu”.

“Predlažemo svim poslanicima Bundestaga koji su podržali rezoluciju, koju je predložio radikalni bošnjački unitarista (Adis Ahmetović), da identičnu rezoluciju upute Šarlu Mišelu i državi Belgiji. Mi odgovor na istu već znamo”, zaključili su iz HNS-a.

Bundestag je danas usvojio rezoluciju o BiH, a poslanici SPD-a, FDP-a i Zelenih pozvali su nemačku vladu na čelu s Olafom Šolcom da pruži veću podršku Bosni i Hercegovini.

U rezoluciji je, između ostalog, navedeno da su reforme u BiH decenijama blokirane da bi se održalo povoljno okruženje za korupciju, a da se sada pojedini politički lideri “sve više oslanjaju na separatizam, mržnju i govor mržnje kako bi odvratili pažnju javnosti od zastoja”.

“Konkretno, političke akcije nacionalističkih političara, poput Milorada Dodika, trenutno člana državnog Predsedništva, i Dragana Čovića, predsednika stranke HDZ BiH, imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom raznolikog stanovništva”, navodi se u rezoluciji.

U rezoluciji su pozvani lideri u Srbiji i Hrvatskoj da se “moraju distancirati od delovanja u BiH”.

“Od političkih lidera Srbije, takođe u pogledu procesa pristupanja EU, kao i Hrvatske treba bez sumnje tražiti da se distanciraju od etničkih separatističkih snaga u Bosni i Hercegovini”, zaključuje se u dokumentu.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare