Donbas proglasio opštu mobilizaciju, Putin proverava nuklearni arsenal

Izvor:
RTS, TANJUG, REUTERS, Foto: Twitter

U Donjecku i Lugansku se nastavlja evakuacija civilnog stanovništva u iščekivanju napada ukrajinskih snaga. S druge strane, Kijev tvrdi da ne namerava da napadne Donbas. Ukrajina tvrdi da se Rusija sprema za invaziju što danima najavljuje i predsednik SAD kao i čelnici NATO-a.

 

Obustavljena nastava i javni prevoz u Donbasu

Samoproglašene i Donjecka i Luganska narodna republika obustavile su, zbog zaoštravanja situacije u Donbasu, nastavu u svim obrazovnim ustanovama, prenosi RIA Novosti.

Gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin obustavio je usluge javnog prevoza kako bi iskoristio autobuse i druga gradska vozila za evakuaciju ljudi iz Donbasa zbog pretnje napadom ukrajinskih snaga.

 

Pretnje Ukrajini mogle bi da preoblikuju međunarodni sistem

Pretnje Moskve prema Ukrajini mogle bi da preoblikuju ceo međunarodni sistem, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.”Svet je sa nevericom posmatrao kako se suočavamo sa najvećim gomilanjem trupa na evropskom tlu od najmračnijih dana Hladnog rata, jer bi događaji ovih dana mogli da preoblikuju ceo međunarodni poredak”, rekla je Fon der Lajenova.

 

Vanredna situacija zbog priliva izbeglica u Rostovsku oblast

U Rostovskoj oblasti u Rusiji od danas je uvedena vanredna situacija zbog priliva izbeglica iz Donbasa, na istoku Ukrajine.

To je saopštio gubernator Rostovske oblasti Vasilij Golubjev na sastanku sa vršiocem dužnosti ministra za vanredne situacije Rusije Aleksandrom Čuprijanom.

Sva ministarstva i svi članovi vlade u toj oblasti prešli su na 24-časovni režim rada.

 

U Donjecku i Lugansku proglašena opšta mobilizacija
Raspored ukrajinskih trupa, Foto: Twitter

Predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin proglasio je opštu mobilizaciju, prenose ruske agencije.”Pozivam sunarodnike koji su u rezervi da dođu u vojne komesarijate. Danas sam potpisao ukaz o opštoj mobilizaciji”, rekao je Pušilin u video poruci građanima.

Pušilin je ocenio da će samoproglašena DNR moći da zaustavi, kako je rekao, “agresiju” Kijeva.

Odmah potom i predsednik samoproglašene Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik potpisao je ukaz o opštoj mobilizaciji u toj oblasti.

 

Bela kuća optužila Rusiju za sajber napade na Ukrajinu

Bela kuća okrivila je Rusiju za ovonedeljne sajber napade usmerene na ukrajinsko ministarstvo odbrane i velike banke i upozorila na mogućnost značajnijih poremećaja u narednim danima.Zamenica savetnika za nacionalnu bezbednost Bajdenove administracije za sajber i nove tehnologije En Nojberger rekla je da su SAD brzo povezale napade sa ruskim vojnim obaveštajnim strukturama.

 

Džonson: Ogromna solidarnost Zapada može da odvrati Putina
Printscreen

Zapad mora da pokaže ogromnu solidarnost ako želi da ubedi predsednika Vladimira Putina da ne izvrši invaziju na Ukrajinu, poručio je britanski premijer Boris Džonson uoči dolaska na Minhensku bezbednosnu konferenciju.”Još postoji šansa da se izbegne nepotrebno krvoproliće, ali će za to biti potrebna ogromna zapadna solidarnost, nešto što još nismo videli u novijoj istoriji”, naveo je Džonson.

Ukrajinska kriza će dominirati trodnevnom konferencijom u Minhenu.

 

Danilov: Ukrajina ne namerava da silom uđe u Donbas

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov izjavio je da Ukrajina nema nameru da silom uđe na teritoriju na istoku zemlje koju kontrolišu proruske snage i da teži miru.

Danilov je ocenio da je ono što se sada dešava u Donbasu pokušaj Rusije da, kako je naveo, “isprovocira oružane snage Ukrajine na odgovarajuće akcije”, prenosi agencija Interfaks-Ukrajina.

Danilov je ponovio da Ukrajina želi mir i istakao da je Kijev spreman da pregovara sa Rusijom o deeskalaciji, ali ne i sa, kako je rekao, “formacijama koje ona podržava” na istoku Ukrajine.

 

Putin nadzire vežbe ruskih nuklearnih snaga
Foto: Printscreen/ YouTube

Ruski predsednik Vladimir Putin nadgledaće vežbe ruskih nuklearnih snaga u sklopu kojih je planirano lansiranje balističkih i krstarećih raketa.Kako je istaklo rusko ministarstvo odbrane, vežbe strateškog odvraćanja “planirane su unapred radi provere pripremljenosti vojnih komandnih centara, lansirnih borbenih timova, posade borbenih brodova, nosača raketa za izvršavanje dodeljenih misija, kao i pouzdanosti nuklearnog i konvencionalnog oružja”.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da će učestvovati u nadgledanju vojnih vežbi zajedno sa ruskim predsednikom, prenela je agencija RIA.

 

Nastavlja se evakuacija iz Donbasa

Evakuacija građana iz samoproglašenih Luganske i Donjecke narodne republike u Rostovsku oblast u Rusiji se nastavlja.Zvaničnici samoproglašene DNR saopštili su da je do sada evakuisano 6,6 hiljada ljudi, od kojih skoro 2,5 hiljada dece.

Generalni direktor “Luganskgaza” Tatjana Bogorodko izjavila je da su dve eksplozije do kojih je juče došlo u Lugansku bile rezulat sabotaže.

Mediji su prethodno javili da je na gasovodu u Lugansku došlo do dve eksplozije.

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da je uveren da je predsednik Rusije Vladimir Putin doneo odluku da napadne Ukrajinu, iako još postoji prostora za diplomatiju, i da će se to dogoditi narednih dana.

“Od ovog trenutka sam ubeđen da je doneo odluku [da izvrši invaziju]. Mi imamo razloga da verujemo u to”, dodao je Bajden, pozivajući se na procene američke obaveštajne službe.

“Imamo razloga da verujemo da ruske snage planiraju i nameravaju da napadnu Ukrajinu sledeće nedelje, narednih dana”, rekao je Bajden i dodao da SAD veruju bi Rusija ciljala glavni grad Ukrajine, Kijev.

Bajdenova izjava usledila je nakon telefonskog razgovora sa čelnicima Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Poljske, Rumunije, Britanije, EU i NATO-a, saopštila je Bela kuća.

S druge strane, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se pozivaju ruski rezervisti na vojnu obuku u 2022. godini.

“Pozivamo 2022. godine sve državljane Ruske Federacije koji se nalaze u rezervnom sastavu da prođu vojnu obuku u Oružanim snagama Ruske Federacije, državnim službama bezbednosti i federalnim službama bezbednosti”, navodi se u ukazu koji je potpisao Putin.

U Donjecku i Lugansku u petak je počela evakuacija stanovništva u Rusiju a tokom dana i večeri odjekivale su snažne eksplozije. Vladimir Putin naložio je prrihvat izbeglica i organizovanje pomoći.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar