Erdogan ne odustaje od blokade ulaska Švedske i Finske u NATO

Izvor:
Beta, Foto: Pixabay/geralt

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da Ankara ne odustaje od blokade ulaska Švedske i Finske u NATO.

Erdogan je kazao da ovonedeljni sastanci sa delegacijama Finske i Švedske nisu bili “na zadovoljavajućem nivou” i da je Turska i dalje zabrinuta za svoju bezbednost.

“Dokle god je Tajip Erdogan na čelu Republike Turske, ne možemo reći ‘da’ za ulazak u NATO zemljama koje podržavaju terorizam”, izjavio je.

Kao dokaz švedske podrške kurdskim oružanim grupama u Siriji, koje Turska smatra teroristima, Erdogan je naveo intervju koji je švedskoj državnoj televiziji dao pripadnik kurdske administracije na severu Sirije Salih Muslim.

Turska povezuje kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG) u Siriji sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK), koja od 1984. vodi oružanu pobunu protiv turskih vlasti. Turska, SAD i EU ovu organizaciju smatraju terorističkom. YPG se bori protiv Islamske države, ranije uz podršku SAD.

Erdogan je dodao da Ankara ne odustaje od vojnih operacija protiv YPG. “Kao što uvek kažem, jedne noći ćemo se iznenada obrušiti na njih. A to moramo”, rekao je Erdogan. Ne navodeći određeno vreme, on je izjavio da će Turska izvesti prekogranične vojne operacije protiv odreda YPG u Siriji, koje izjednačava sa PKK.

“Sve snage koalicije pod vođstvom SAD pomogle su ove terorističke grupe ozbiljnom količinom oružja, vozila, alata, municije i nastavljaju da to čine. SAD su im dale hiljade kamiona”, rekao je predsednik Turske, optuživši za podršku terorizmu i Nemačku, Francusku i Holandiju.

Turska je od 2016. izvela četiri prekogranične vojne operacije u Siriji. Upad u severoistočnu Siriju i akcije protiv YPG 2019. naišle su na međunarodnu osudu. Nakon toga, Finska, Švedska i druge zemlje ograničile su prodaju naoružanja Turskoj.

Ulazak Švedske i Finske u NATO moraju da odobre sve ostale zemlje članice. Turska, koja je druga najveća vojna sila u savezu, ne želi da odobri ulazak bez ispunjenja dodatnih uslova, među kojima je i ukidanje ograničenja na prodaju oružja Ankari.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare