Erdogan odustao od proterivanja 10 zapadnih ambasadora

Izvor:
Beta-AFP

Zapadni ambasadori u Turskoj su se “povukli” i biće “obazriviji u budućnosti”, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i odustao od proterivanja 10 diplomata kojima je to pretio zbog njihove podrške zatvorenom filantropu Osmanu Kavali.

“Naša namera nije bila da izazovemo krizu” već da zaštitimo suverena prava Turske, rekao je Erdogan.

Deset ambasadora iz SAD, Kanade, Francuske, Finske, Danske, Nemačke, Holandije, Novog Zelanda, Norveške i Švedske, pozvale su u zajedničkom saopštenju 18. oktobra na “brzo i pravedno rešenje slučaja ” Osmana Kavale, koji je u zatvoru od 2017. godine.

Erdogan je to protumačio kao “napad” i “uvredu” turskog pravosudja u izjavi posle sastanka svoje vlade.

“Bio je moj zadatak šefa države da dam potreban odgovor”, dodao je turski predsednik i ocenio da turski sudovi ne dobijaju naredjenja od bilo koga.

“Njihovo novo saopštenje pokazuje da su se povukli”, rekao je Erdogan pošto su 10 zemalja potvrdile u saopštenjima da deluju “u skladu sa članom 41 Bečke konvencije” koja reguliše diplomamtske odnose i zabranjuje bilo kakvo mešanje u unutrašnja pitanja zemlje domaćina.

Erdogan je u subotu objavio da je naredio proterivanje što je brže moguće tih 10 diplomata, mada ta najava nije praćena zvaničnim obaveštenjem upućenom datim državama.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar