EU povukla predlog smernica posle pritužbe Vatikana da se njim poništava Božić

Izvor:
Beta, Foto: Pixabay/Severin Herrmann f

Evropska komisija povukla je danas interni dokument o smernicama prema kome se predlaže da se izraz “božićni period” zameni izrazom “praznični period” posle bunta konzervativaca i Vatikana koji su nazvali dokument pokušajem da se “ponište” hrišćanski koreni Evrope.

Evropska komesarka za jednakost Helena Dali rekla je da je namera tim nacrtom dokumenta bila da se istakne diverzitet Evrope i pokaže “inkluzivna priroda Evropske komisije”. Ali u saopštenju ona je rekla da dokument nije ispunio standarde Komisije i nije uspeo da postigne ono što je bilo nameravano.

“Očigledno je potrebno još raditi na smernicama”, rekla je ona i dodala da će revidirani dokument uzeti u obzir iznete zamerke.

Italijanski konzervativci bili su ogorčeni zbog dokumenta, tvrdeći izmedju ostalog da se njime “poništava Božić”.

Čak je i državni sekretar Vatikana kardinal Pjetro Parolin intervenisao sa neuobičajeno oštrom kritikom u videu objavljenom danas na portalu Vatican News.

Parolin je pohvalio napore da se iskoreni diskriminacija u EU ali rekao da takve inicijative ne mogu da uključe “poništenje naših korena, hrišćansku dimenziju naše Evrope, posebno kada je reč o hrišćanskim festivalima”.

“Naravno znamo da Evropa duguje svoje postojanje i svoj identitet mnogim uticajima ali svakako ne možemo zaboraviti da je jedan od glavnih uticaja, ako ne i glavni samo Hrišćanstvo”, rekao je on.

Antonio Tajani iz italijanske partije desnog centra Forca Italia i predsednik komisije za ustavna pitanja Evropskog parlamenta pozdravio je povlačenje smernica.

“Viva Natale (Živeo Božić). Nek dugo živi Evropa zdravog razma”, napisao je on na tviteru.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar