EU se ponovo zatvara?

EU se ponovo zatvara?

Evropska komisija zatražila je pooštravanje mera za ulazak u Evropsku uniju.

Evropska komsija je u situaciji širenja novih sojeva koronavirusa i velikog broja novih infekcija pozvala da se izbegavaju i “snažno obeshrabre” sva putovanja koja nisu neophodna.

U Briselu su danas zatražene dodatne mere na granicama kako unutar EU tako i na spoljnim granicama u cilju zaustavljnja širenja virusa.

“Testiranje će biti obavezno za sve putnike koji ulaze u EU, uključujući i one koji su na tzv. bitnim putovanjima. PCR test za ulazak u EU mora biti star najviše 72 sata”, kaže komesarka za unutrašnja pitanja Ilva Johanson.

Ona navodi da se dodatna pravila, uključujući samoizolaciju, karantin i praćenje kontakata do 14 dana, moraju primeniti na putnike koji dolaze iz trećih zemlja, u kojime je primetna cirkulacija novih sojeva virusa.

Za građane EU i nosioce boravišnih dozvola testiranje će biti omogućeno pri dolasku, a formular o lokaciji putnika bi trebalo da postane univerzalan i obavezan.

Predlog Komisije uključuje dodavanje “tamnocrvene boje” na postojeću epdemiološku mapu Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti za oblasti gde je prisutan visok nivo infekcija, delimično izazvan novim sojevima virusa.

“Podržavamo odluku zemlja članica da putnici iz drugih zemlja članica ne treba da budu odbijeni na granicama. Kao restrikcije mogu se primanjivati karantin i testovi pre ili nakon dolaska. Za dolaske iz tamno crvenih područja važiće striktnije mere”, izjavio je evropski komesar za prvosuđe, Didijer Rejnders.

U Komsiji navode da će biti izuzetaka koji će se odnositi na građane koji prelaze granice unutar zemlja članica kako bi išli na posao, u školu ili se brinuli o članovima porodicama.

Građani koji zbog obaveznih putovanja dolaze iz tamno crvenih zona morali bi, prema predlogu Komisje, da urade test pre dolaska i da budu u karantinu, ukoliko to nema disporoprcionalni uticaj na njihovo esencijalno putovanje.

U Evropskoj komisiji zaključuju da je cilj ovih mera da se zaštite građani i jedinstveno EU tržište, uključujući i isporuku vakcina.

Tanjug

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare