EU uputila novo upozorenje Budimpešti, preti suspenzija evropskih fondova

Izvor:

Evropska komisja uputila je Madjarskoj danas novo upozorenje zbog nepoštovanja pravne države a procedura bi mogla da dovede do suspenzije nekih fondova datih zemlji.

“Evropska komisija smatra da Madjarska nije podnela adekvatne korektivne mere”, navela je Komisija u saopštenju potvrdjujući informaciju madjarskog lista Nepsava.

Brisel je krajem aprila protiv Budimpešte pokrenuo mehanizam uslovnosti, koji nije do sada upotrebljen u EU, zbog zabrinutosti oko madjarske upotrebe evropskog budžeta. Vezano je za primenu javnih nabavki, nedostatak kontrole i transparentnosti u upotrebi sredstava i nedovoljne borbe protiv pronevere i korupcije.

Medjutim, odgovor Madjarske na pokretanje te procedure smatran je nedovoljnim i komesar za budžet Johanes Han je zadužen danas da pošalje novo pismo madjarskim vlastima.

U pismu će biti predložene mere oko suspenzije ili redukcije odredjenih evropskih fondova.

Madjarska ima mesec dana da odgovori i predloži nove korektivne mere da ispravi ukazane propuste. Ukoliko i tada Komisija ne bude zadovoljna ona će Savetu EU preporučiti predložene sankcije i Savet će doneti konačnu odlku. Odluka se donosi kvalifikovanom većinom država članica Unije (najmanje 17 od 27).

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare