Glavni ruski obaveštajac: Navaljni je potreban Zapadu za destabilizaciju Rusije i nove ‘majdane’

Glavni ruski obaveštajac: Navaljni je potreban Zapadu za destabilizaciju Rusije i nove ‘majdane’

Aleksej Navaljni je potreban Zapadu radi destabilizacije situacije u Rusiji, smatra sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

„Taj ‘aktivista’ je potreban za destabilizaciju situacije u Rusiji, za socijalne potrese, mitinge i nove ‘majdane’. Na primeru Ukrajine, koja je u praksi izgubila svoju nezavisnost, vidimo do čega to može dovesti“, rekao je Patrušev za nedeljnik „AiF“.

On se osvrnuo i na izjave ukrajinskih političara koji tvrde da treba prekinuti sve odnose sa Rusijom dok Moskva ne oslobodi Navaljnog, piše Sputnjik.

„Lica, koja su sada na čelu Ukrajine, dala su te izjave na štetu interesa sopstvenog naroda i u skladu sa linijom ponašanja koja je razvijena u inostranstvu. U tome nema ništa iznenađujuće“, rekao je Patrušev.

On je takođe istakao da je taj „aktivista“ više puta grubo kršio ruski zakon, baveći se prevarama velikih razmera.

„I kao državljanin Rusije treba da snosi odgovornost za svoju protivpravnu aktivnost, u skladu sa zakonom“, rekao je sekretar Saveta bezbednosti Rusije.

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni vratio se sa lečenja iz Nemačke u Rusiju i uhapšen je na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi. Određen mu je pritvor od 30 dana gde će čekati ročište na kojem će biti odlučeno da li će mu uslovna kazna biti zamenjena kaznom zatvora. Ročište je zakazano za 29. januar. Podsetimo, ruski opozicionar ima dve uslovne kazne po pet godina u slučajevima „Kirovlesa“ i „Iv Roše“. Prvi slučaj je povezan sa proneverom više od 16 miliona rubalja, a drugi za proneveru više od 30 miliona rubalja.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ranije je posavetovalo strane političare koji komentarišu situaciju sa Navaljnim da poštuju međunarodno pravo i pozabave se problemima u svojim zemljama.

Sputnjik

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare