22/09/2021

Politički.rs

JUČE DANAS SUTRA

Gotovo 400 Iračana vraćeno u zemlju iz Belorusije

Image by <a href="https://pixabay.com/users/afib-693133/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=597302">Arkadiusz Förster</a> from <a href="https://pixabay.com/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=597302">Pixabay</a>

Izvor:
Beta-AFP

Irak je vratio iz Belorusije 370 migranata blokiranih na granici sa Litvanijom, rekao je danas jedan vladin izvor za Frans pres povodom pitanja zbog koga se zatežu odnosi izmedju Minska i Evropske unije.

Bagdad je prošle nedelje objavio privremenu suspenziju letova za Minsk. Iračka vlada tada je govorila o “opasnostima” sa kojima se suočavaju Iračani koji zapadaju u “zamku” mreža krijumčara koji obećavaju da će ih ilegalno prebaciti u Litvaniju iz Belorusije.

Litvanija, članica NATO i Evropske unije, i Brisel optužuju belorusko12g predsednika Aleksandra Lukašenka da organizuje priliv migranata, posebno Iračana, kao odgovor na sankcije koje je EU nametnuo zbog političke represije u Belorusiji.

Portparol iračke diplomatije rekao je da je avion sleteo u Bagdad iz Minska u utorak uveče sa 240 iračkih državljana dok je 130 Iračana vraćeno prvim letom u ponedeljak.

Bagdad namerava da organizuje dodatne letove da vrati Iračane blokirane na granici sa Litvanijom, a ne zna se tačno koliko ih je pošto je granica suviše dugačka, rekao je portparol.

Litvanija koja je pružila podršku i utočište beloruskoj opoziciji počela je ove nedelje da potiskuje migrante pošto je od početka godine više od 4.000 ljudi ušlo u zemlju iz Belorusije

Litvanski parlament juče je usvojio zakon kojim se daje zeleno svetlo za izgradnju ograde na zajedničkoj granici.

Susedna Letonija objavila je da uvodi lokalno vanredno stanje duž granice sa Belorusijom.

Ministri EU treba da razgovaraju o tom pitanju iduće nedelje.

POSLEDNJE OBJAVLJENO
%d bloggers like this: