Građanin ošamario predsednika Francuske

PARIZ (Beta-AFP) – Jedan Francuz je danas ošamario predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) dok je bio u poseti jugoistoku Francuske.

Na snimku na Tviteru se vidi kako se Makron pozdravlja s grupom gradjana, a zatim ga je jedan od njih uhvatio za podlakticu i ošamario. Na snimku se čuje jedan monarhistički uzvik i “Dole Makron!”.

Pratnja francuskog predsednika opisala je to kao “pokušaj” čoveka da ošamari Makrona koji je ipak nastavio posetu kao da se ništa nije dogodilo, šetao i nasmejan i opušten slikao se sa stanovnicima tokom “Turneje po Francuskoj” da bi “opipao puls” svoje zemlje posle više od godinu dana pandemije.

Ubrzo pošto je ošamaren, Makron je relativizovao napad kao “izolovan” čin “ultranasilnog pojedinca”.

Čovek koji ga je ošamario, 28-godišnjak, uhapšen je zajedno sa još jednim, saopštilo je tužilaštvo i dodalo da motiv napada zasad nije poznat.

BETA/AP

Šamar je čitava politička klasa Francuske osudila kao neviđeni gest nasilja, ali, po analitičarima, to je pokazatelj “hiper napete” atmosfere kako se približavaju predsednički izbori 2022. godine.

Premijer Žan Kasteks je izjavio da “politika ni na koji način ne može biti nasilje, verbalna agresija, a još manje fizička agresija. …svi smo zabrinuti, republikansko uredjenje je temelj naše demokratije”.

Liderka krajnje desničarske stranke Marin Le Pen osudila je “u demokratiji nedopustiv i duboko osuđujući gest”.

Lider radikalne levice Žan-Lik Melenšon čija se stranka nedavno našla na meti snimka s pretnjom ubistvom, na Tvitteru je “izrazio solidarnost s predsednikom”.

Bivši predsednik Francuske, socijalista Fransoa Oland, osudio je šamar kao udar na institucije “koji se ne sme trpeti”, a zamenik ekologa Janik Žado izjavio da “fizički napad na predsednika Republike znači napad na Francusku”.

U sve težoj političkoj stmosferi u Francuskoj sve je više protesta i napada na pojedince.

Melenšon, proglašen za predsedničkog kandidata 2022. godine, izazvao je negodovanje nedavnom izjavom s konspirativnim nagoveštajima o povezanosti terorizma i izbora, aludirajući da napadi koriste političarima.

Manje od godinu dana do predsedničkih izbora i deset dana pre prvog kruga regionalnih izbora, šamar Makronu “pomalo podseća na ‘žute prsluke’ ” – na društveni pokret koji je 2018. godine poljuljao Makronov petogodišnji mandat, ocenio je za AFP politikolog Žerom Sen-Mari.

“Posle perioda kada su svi bili zabrinuti zbog kovida, to je povratak stvarnosti, socijalnih tenzija u hiper-napetoj zemlji”, dodaje on, pominjući demonstracije policajaca 19. maja ispred Skupštine Francuske i akivnoost ultrakonzervativaca.

U očima istoričara Jean Garriguesa, na delu ” ‘histerizacija’ političke rasprave, usko povezana s društvenim mrežama koje odražavaju i pojačavaju i najmanji incident”.

Francuska je u “veoma nezdravoj klimi”, upozorio je on.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare