Grčka plaća mladima po 150 evra za vakcinaciju

Grčka vlada saopštila je da planira da svakom mladom Grku koji se vakcinisao protiv korona virusa ili planira da to uskoro uradi da 150 evra kao poklon na početku leta.

Karticu sa 150 evra dobiće mladi rođeni između 1996. i 2003. koji su do sada primili bar jednu dozu vakcine ili će se prijaviti da je dobiju ove godine, preneo je danas EURACTIV.

Procenjuje se da će karticu dobiti 940.000 mladih koji će moći da je potroše na putovanja, turizam ili kulturne događaje u zemlji.

“Dugujemo mladima poklon zahvalnosti, da im zahvalimo na strpljenju i istrajnosti, posebno na početku leta”, rekao je danas grčki premijer Kirijakos Micotakis.

“Karticom slobode” mladi će plaćati putovanja brodom ili vozom, iznajmljivanje vozila, hotele i kampove, kao i ulaznice za kulturne manifestacije, bioskope, pozorišta, muzeje, arehološka nalazišta, školu plesa.

Ministar za digitalizaciju Kirijakos Pijerakakis rekao je da će se na taj način takodje podstaći industrije turizma i kulture u Grčkoj koje je teško pogodila pandemija korona virusa.

Kako je rekao, Grčka na taj način ne samo da štiti javno zdravlje, već i investira u pokretanje svoje “dragocene turističke industrije”.

U Grčkoj je do sada dato osam miliona doza vakcina i gotovo 33 odsto populacije je potpuno vakcinisano.

Micotakis je rekao da se novi, Delta soj korone brže širi medju nevakcinisanima i istakao da Grčka mora da dostigne cilj da vakciniše najmanje 70 odsto stanovništva.

Grčka nastoji da oživi turizam i da istovremeno izbegne novi talas pandemije tokom leta, što bi bio veliki udarac za već pogodjenu ekonomiju.

Sektori povezani sa turizmom u Grčkoj strahuju i od novih ograničenja putovanja zbog Delta soja.

Beta

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare