Grupa od 17 američkih misionara oteta na Haitiju

Izvor:
Beta

Grupu od oko 17 američkih misionara otela je banda u zoni istočno od glavnog grada Haitija Port-o Prensa, rekao je haićanski bezbednosni izvor.

Između 15 i 17 američkih državljana, među kojima su i deca misionarskih porodica, nalaze se u rukama oružanih bandita koji mesecima izvode otmice i kradje u zoni koja se nalazi između glavnog grada Haitija i granice sa Dominikanskom Republikom, rekao je taj izvor.

Misionari su oteti juče u podne, a izvor nije sinoć mogao da kaže da li je izdat zahtev za otkup.

Agencija AP javlja da je u glasovnoj poruci organizacije upoznate sa incidentom, poslatoj raznim verskim misijama, preneto da je u subotu banda na Haitiju otela grupu od 17 američkim misionara, uključujući i decu.

“Ovo je posebno upozorenje”, navodi se u jednominutnoj poruci organizacije Hrišćanska pomoć sa sedištem u Ohaju.

Portparol američke vlade rekao je da su upoznati sa tim dogadjajem.

“Dobrobit i bezbenost američkih državljana u inostranstvu jedan je od najvećih prioriteta Stejt departmenta. U toku smo sa tim informacijama i za sada nemamo ništa da dodamo”, rekao je portparol američke vlade za Frans pres.

Naoružane grupe koje godinama kontrolišu najsiromašnije delove glavnog grada Haitija proširile su vlast u Port-o-Prensu i okolini gde sprovode sve više otmica.

Više od 600 slučajeva zabeleženo je u prvom tromesečju 2021. u odnosu na 231 u istom periodu 2020, prema Centru za analizu i istraživanje u oblasti ljudskih prava, čije sedište je u Porto-o-Prensu.

Godinama jaka politička kriza blokira društveno-ekonomski razvoj Haitija. Ubistvo predsednika Žovenela Moiza 7. jula u napadu naoružane grupe na njegovu privatnu rezidenciju, dodatno je uvelo zemlju u neizvesnost.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar