Gutereš: Svet se suočava sa uraganom humanitarnih kriza

Izvor:
Beta-AP

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je danas da je “uragan humanitarnih kriza” pogodio civile u konfliktnim područjima širom sveta koji plaćaju najvišu cenu, a da ih prati i talas nemilosrdnih napada na humanitarne i medicinske radnike.

On je rekao je da humanitarne potrebe prevazilaze mogućnosti UN i humanitarnih organizacija da ih zadovolje, “pod pritiskom pandemije kovida-19”.

“Nalazimo se u neistraženim vodama”, naveo je on u govoru Savetu bezbednosti UN, koji je pročitala zamenica generalnog sekretara Amina Mohamed.

Potreba za humanitarnom pomoći nikad nije bila veća, a UN sa svojim partnerima nastoje da ove godine pomogne 160 miliona ljudi, istakao je Gutereš.

Kao primere “krvavog porasta humanitarnih kriza” naveo je etiopski region Tigraj, Avganistan, Jemen i Siriju.

U regionu Tigraj na delu je masovno stradanje civila, proizvoljna hapšenja, seksualno zlostavljanje dece i prisilno raseljavanje, naveo je.

“U Avganistanu su, tokom samo jedne sedmice u junu, u brutalnim napadima ubijena najmanje 24 civila, uključujući pet zdravstvenih radnika”, rekao je Gutereš navodeći da je broj civilnih žrtava porastao za 29 odsto u odnosu na prošlu godinu.

U Jemenu najmanje pet civila strada dnevno, 20 miliona ljudi treba humanitarnu pomoć, a pet miliona se “suočava sa glađu”.

Šef UN je podsetio na prošlomesečni napad na jednu od najvećih bolnica na severu Sirije, kada je poginulo 19 civila, uključujući troje dece.

On je pozvao SB UN da odmah preduzme snažne mere za sprovodjenje svoje rezolucije o zaštiti civila, humanitarnih i zdravstvenih radnika, bolnica, škola.

Generalni sekretar je rekao da je sve teže pružiti pomoć ljudima u nevolji, pozivajući se na ograničenja koja su nametnule vlade ili strane u sukobu prilikom dostave humanitarne robe i pozvao vlade da “podrže pomoć, a ne da je blokiraju”.

Pozvao je na poštovanja međunarodnog humanitarnog prava, uključujući obuku vojnih snaga, pozivanje na odgovornost za napade na humanitarne radnike i da vlade obezbede zaštitu humanitarnim organizacijama.

Robert Mardini, generalni direktor Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, ponovio je Guterešovu zabrinutost zbog sve većeg jaza izmedju humanitarnih potreba i mogućnosti da se na njih odgovori “zbog složenih kriza i preklapanja oružanih sukoba, posledica klimatskih promena i povećanja broja zaraženih kovidom-19 od Avganistana do Tigraja.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare