Hezbolah ima 100.000 naoružanih i obučenih boraca

Izvor:
Beta-AFP

Vođa proiranskog Hezbolaha u Libanu Hasan Nasrala rekao je danas da njegov pokret ima “100.000 naoružanih i obučenih boraca”, dodajući da prvi put otkriva tu cifru posle nasilja prošle nedelje u Bejrutu.

U govoru koji je prenosila televizija generalni sekretar te šiitske partije optužio je hrišćansku partiju Libanske snage da je u četvrtak otvorila vatru na njegove pristalice i pristalice njegovog saveznika šiitskog pokreta Amal, kada je ubijeno sedam ljudi.

On je upozorio da ne pokušaju da izazovu “građanski rat”.

U četvrtak je sedam ljudi poginulo, dok su desetine povređene kada su snajperisti pucali na učesnike skupa koji su organizovali Hezbolah, iza koga stoji Iran, i njegovi šiitski saveznici Amal, čije su pristalice uzvratile vatru kalašnjikovima i raketnim bacačima u pucnjavi koja je trajala četiri sata.

Hezbolah i Amal okrivljuju Libanske snage, stranku maronitskih hrišćana, da su njeni sledbenici prvi pucali, dok predstavnici te partije kažu da je Hezbolah podstakao nasilje, u okviru šireg “udara protiv države”.

Sukobi su se odigrali na bivšoj liniji fronta izmedju hrišćanskih i muslimanskih milicija tokom libanskog građanskog rata 1975-90, budeći sećanja na taj sukob, napisao je londonski list Tajms.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar