Indija traži da joj se vrati dijamant iz britanske kraljevske krune

Indija će pokrenuti diplomatsku kampanju kako bi vratila na hiljade artefakata, među kojima je i dijamant koh-i-nor, koji se nalazi u britanskoj kraljevskoj kruni. Radi se o artefaktima koji su odneti iz Indije tokom britanske kolonijalne vlasti, tvrdi londonski „Telegraf“.

Kampanja za povratak dragocenosti iznetih iz Indije jedan je od prioriteta indijskog premijera Narendre Modija, navodi britanski medij.

Akciju će predvoditi visoki indijski zvaničnici i diplomate, a pojedini od njih smatraju odnošenje dragocenosti iz Indije klasična krađa, jer su „neetički uzeti tokom stanja kolonijalne prinude“.

„Telegraf“ navodi da bi ova kampanja mogla da poremeti odnose Velike Britanije i Indije, koju je London tokom kolonijalne ere nazivao „britanskim draguljem u kruni“ zbog velikih resursa i strateške lokacije.

Očekuje se da indijske diplomate u Londonu podnesu formalne zahteve pojedincima i institucijama u čijem su posedu dragocenosti, a proces bi trebalo da počne ove godine.

Inače, među tim dragocenostima je koh-i-nor, najveći dijamant na svetu od 105 karata. On je nekada bio u vlasništvu indijskih vladara, ali su ga Britanci oduzeli tokom aneksije provincije Pendžab 1849. godine i trenutno je u kruni pokojne kraljice Elizabete, majke Elizabete Druge i bake trenutnog kralja Čarlsa.

Replika krune britanske kraljice Elizabete-kraljice majke, Foto: CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/AlinavdMeulen/Cropped photo /

Ni ta kruna, ni dijamant, nisu korišćeni tokom nedavnog krunisanja kralja Čarlsa, budući da je indijska vladajuća partija upozorila London da bi to moglo da „probudi bolna sećanja na kolonijalnu prošlost“, navodi londonski medij.
Indija je, inače, u više navrata od 1947. godine, kada je postala nezavisna, tražila vraćanje tog dijamanta, ali bez uspeha.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare