Iran i Centralna Afrička Republika izgubili glasačka prava u Generalnoj skupštini UN

UJEDINJENE NACIJE (Beta-AP) – Iran i Centralna Afrička Republika kasne u plaćanju doprinosa za budžet Ujedinjenih nacija i izgubiće prava glasanja u Generalnoj skupštini UN od 193 članova, objavio je šef UN danas u pismu.

U pismi predsedniku Generalne skupštine Volkanu Bozkiru generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da još tri afričke zemlje, Komorska ostrva, Sao Tome i Principe i Somalija takodje kasne u plaćanju. On je rekao da je Generalna skupština donela rezoluciju prema kojoj te zemlje još mogu da glasaju u sadašnjoj sesiji koja se završava u septembru.

Prema Povelji UN zemlje članice čija zakasnela plaćanja su jednaka ili premašuju njihov doprinos za prethodne dve pune godine gube glasačka prava. Ali Generalna skupština takodje ima ovlašćenje da odluči da li je neplaćanje rezultat uslova koji su van kontrole članice i u tom slučaju zemlja može da nastavi da glasa.

Prema pismu generalnog sekretara minimalna plaćanja potrebna za vraćanje glasačkih prava su za Iran 16.251.298 dolara a za Centralnu Afričku Republiku 29.395 dolara.

Komorska ostrva treba da plate 871.632 dolara, Sao Tome i Principe 829.888, i Somalija 1.443.640 da smanje zaostatak i izbegnu moguće oduzimanje glasačkih prava u septembru, navodi se u pismu.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar