Istraživali ratne zločine Amerikanaca, Tramp im uveo sankcije: Međunarodni krivični sud je potpuno korumpirana institucija

Istraživali ratne zločine Amerikanaca, Tramp im uveo sankcije: Međunarodni krivični sud je korumpirana institucija

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa uvela je sankcije protiv dvoje zvaničnika Međunarodnog krivičnog suda, zbog nastavljanja istraga protiv Amerikanaca oko navoda o ratnim zločinima.

Sankcije su odmah osudili taj sud, Ujedinjene nacije i brojni borci za ljudska prava.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo u sredu je objavio uvođenje sankcija protiv glavne tužiteljke MKS Fatue Bensude i šefa odeljenja za pravosuđe, komplementarnost i saradnju Fakisa Mošokoka u najagresivnijem do sad potezu administracije predsednika Trampa da pokuša da spreči istragu tog suda o mogućim ratnim zločinima američkih vojnih i obaveštajnih zvaničnika, preneo je CNN.

Pompeo je rekao da je to deo poteza administracije protiv Tribunala, koji ima sedište u Hagu, zbog vođenja istraga o SAD i njihovim saveznicima.

Sankcije uključuju zamrzavanje sredstava koje imaju u SAD ili potpadaju pod američke zakone.

Pompeo je rekao da je sud, u kome SAD nikad nisu učestvovale, “potpuno slomljena i korumpirana institucija”.

“Nećemo tolerisati njegove nelegitimne pokušaje da podvrgnu Amerikance pod njegove nadležnosti”, rekao je Pompeo u Stejt departmentu, na konferenciji za novinare.

Istraživali ratne zločine Amerikanaca, Tramp im uveo sankcije: Međunarodni krivični sud je korumpirana institucija
Foto: Twitter/ @SecPompeo

On je dodao da, pored sankcija za dvoje zvaničnika, ljudi koji ih snabdevaju “materijalnom podrškom” u istrazi protiv Amerikanaca, takođe mogli da se suoče sa sankcijama.

Sud je osudio taj korak kao napad na vladavinu prava i međunarodni sistem uspostavljen Rimskim ugovorom, kojim je tribunal formiran 2002. godine.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je rekao je primio k znanju Pompeovu izjavu sa “zabrinutošću”, rekao je njegov portparol Stefan Dižarik. On je rekao da očekuje da se SAD drže svog dogovora sa UN ,kojim se dozvoljava tužiocu Međunarodnog krivičnog suda da dolazi u sedište UN u Njujorku za poslove tog suda.

Danijel Balson iz Amnesti internešenela SAD rekao je da je ovim obaveštenjem američka adminsitracija uradila ono što najbolje radi, ponaša se nasilnički i zastrašuje.

“Kažnjava ne samo MKC, već činioce građanskog društva, koji deluju za pravdu zajedno sa sudom širom sveta”, rekao je on.

SAD se nisu uključile u MKS zbog zabrinutosti da bi sud mogao da se koristi za politički motivisane istrage protiv američkih vojnika i zvaničnika. Američke administracije jedna za drugom su zadržale taj stav mada su neke, među kojima i administracija predsednika Baraka Obame, prihvatile ograničenu saradnju sa tim sudom.

Trampova administracija je, međutim, bila otvoreno neprijateljski nastrojena prema sudu i osuđivala je Bensudu i druge zbog nastavljanja istraga protiv Amerikanaca.

Beta/AP, N1

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare