Italija zaključana do maja: Vlada potvrdila stroge mere

Italija zaključana do maja: Vlada potvrdila stroge mere

Restriktivne antikovid mere ostaju na snazi u Italiji sve do maja, potvrdila je danas centralna vlada

Od ponedeljka u polovini zemlje važiće režim takozvane crvene zone, to jest visokog rizika od zaraze, pa su mere ograničenja veoma slične onima koje se primenjuju za vreme karantina, piše portal Nova.rs.

U drugoj polovini regiona biće na snazi režim žute zone, koji važi za područja gde je rizik od zaraze umeren, javlja agencija Ansa.

Mere su donete na osnovu analize epidemiološke situacije u toku proteklih sedam dana.

Samo u poslednja 24 sata broj zaraženih je premašio 24.000, a od infekcije korona virusom je preminulo 457 osoba, prenosi Tanjug.

Severna regija Friuli-Venecija-Djulija, iako je poslednje dve sedmice bila u strogom režimu koji važi za crvenu zonu, beleži veliko povećanje širenja zaraze od čak 410 novozaraženih na stotinu hiljada stanovnika, a gornja granica nakon koje se stanje smatra alarmantnim je 250 zaraženih na 100.000 građana.

Sve, dakle, ostaje zatvoreno izuzev esencijalnih službi, a novost je da će direktna nastava biti obnovljena za učenike nižih razreda osnovnih škola, čak i u crvenim zonama.

Većina političkih stranaka je pozdravila najnovije mere, izuzev lidera Lige Matea Salvinija, koji je rekao da će njegova stranka podržati mere “samo ako predviđaju povratak u normalan život”.

Odgovorio mu je premijer Mario Dragi na konferenciji za medije rekavši da se antikovid mere “ne oslanjaju na vazduh već na konkretne epidemiološke podatke”.

“Naravno da svi želimo da se vratimo normalnom životu, ali otvaranje zavisi isključivo od epidemioloških podataka”, rekao je premijer Dragi.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare