Izdat nalog za hapšenje Vladimira Putina, reagovao Medvedev: S tim mogu da obrišu…

Izvor:
RT Balkan, Politički.rs, Foto: Kremlin Pool

Tribunal koga finansiraju saveznici SAD izdao je nalog za hapšenje zbog sumnje da je protivzakonito deportovao decu i ljude sa teritorije Ukrajine u Rusku Federaciju

Međunarodni krivični tribunal (MKS) u Hagu izdao je nalog za hapšenje predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, koji je optužen za navodne ratne zločine u Ukrajini, prenosi RT Balkan.

Moskva je više puta opovrgla optužbe da su njene snage počinile zločine tokom trajanja Specijalne vojne operacije.

Kako piše u optužnici, predsednik Putin je “navodno kriv za nedozvoljeno prebacivanje i deportovanje dece iz okupiranih teritorija Ukrajine na teritoriju Ruske Federacije”, a koji su “navodno izvršeni nakon 24. februara 2022. godine”.

Ova optužba zapravo se odnosi na evakuaciju dece iz zona borbenih dejstava.

Tribunal tvrdi da postoje “razumne osnove sumnje” da predsednik Putin “snosi individualnu krivičnu odgovornost za navedene zločine, kao i da je zločine počinio direktno, zajedno sa drugima i putem davanja instrukcija drugima”, kao i zbog “propusta da pravilno izvrši kontrolu nad civilnim i vojnim podređenima koji su počinili dela, ili dozvolili njihovo izvršenje, i koji su bili pod njegovom stvarnom vlasti i kontrolom, shodno odgovornosti nadređenog”.

Dodaje se da je “vanpretresno veće, na osnovu zahteva tužilaštva od 22. februara 2023. godine, zaključilo da postoje razumni osnovi za verovanje da svaki osumnjičeni snosi odgovornost za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine Ruskoj Federaciji, na štetu ukrajinske dece”.

Dalje, navodi se i da je “veće smatralo da nalozi (za hapšenje) treba da budu tajni kako bi se zaštitile žrtve, svedoci, i istraga”, ali je kasnije “imajući u vidu da ponašanje o kojem se govori u sadašnjoj situaciji navodno i dalje traje i da objava informacija o nalozima može doprineti sprečavanju daljeg činjenja zločina, veće odlučilo da je u interesu pravde” da se “javno otkrije postojanje poternica, imena osumnjičenih, krivična dela za koja su poternice izdate i vidovi odgovornosti koje je utvrdilo veće”.

Vanpretresno veće koje je izdalo nalog za hapšenje čine sudije Rozario Salvatore Aitala iz Italije, Tomoko Akane iz Japana i Anotan Kesia-Mbe Mindua iz DR Konga.

Rojters je ranije ove nedelje izvestio da se očekuje da sud izda naloge, prve u istrazi o sukobu u Ukrajini.

Pored toga, sud je po istim optužbama izdao naloge za hapšenje ruske komesarke za prava deteta Marije Aleksejevne Lvov-Belove.

Šef kabineta predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog Andrej Jarmak rekao je da je nalog za hapšenje predsednika Putina “tek početak”. “Ovo je tek početak”, napisao je on na Telegramu.

O pravom cilju ovog poteza svedoče reči vrhovnog državnog tužioca Ukrajine Andreja Kostina, koji je na svom Fejsbuk nalogu napisao:

“To znači da van Rusije Putin mora biti uhapšen i izveden pred suđenje. A svetski lideri će triput razmisliti pre nego što se rukuju ili sednu za pregovarački sto sa njim. Svet je dobio signal da će ruski zločinački režim i njegovo rukovodstvo snositi odgovornost.”

Ukupan budžet suda tokom 2020. godine bio je 148 miliona dolara, a među 10 glavnih donatora, čak devet su američki saveznici koji su Rusiji uveli sankcije. Najveći pojedinačni donator je Japan, a za njim slede Nemačka, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Italija.

Šta je Međunarodni krivični tribunal?

Inače, Međunarodni krivični tribunal je prvi i jedini stalni međunarodni sud koji ima nadležnost da procesuira pojedince optužene za zločine genocida, zločina protiv čovečnosti, ratnih zločina i zločina agresije.

Aktuelni predsednik tribunala je poljski sudija Pjotr Hofmanski, koji je na tu funkciju izabran 2021. godine.

Tribunal je osnovan je 1998. godine usvajanjem Rimskog statuta, koji je stupio na snagu 2002. godine nakon što je ispunjen uslov od 60 ratifikacija. Do sada, Statut su popisale 123 države. Među potpisnicima se ne nalaze zemlje poput Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Kine, Indije, Turske i Saudijske Arabije.

Sud je tokom nešto više od 20 godina rada naišao na velike kritike, uključujući one za evrocentrizam i rasizam, s obzirom na to da se među optuženima prevashodno nalaze pojedinci iz Afrike i islamskog sveta.

Kongres Sjedinjenih Američkih Država je u junu 2002. godine usvojio Zakon o zaštiti pripadnika vojnih snaga, kolokvijalno poznat kao “Zakon o invaziji Haga”, koji eksplicitno zabranjuje da se američkim vojnicima, ali i političarima i drugim zvaničnicima, sudi u međunarodnim tribunalima.

Cilj tog zakona je, kako piše na njegovom početku, “zaštita vojnog osoblja Sjedinjenih Država i drugih izabranih i imenovanih zvaničnika vlade Sjedinjenih Država od krivičnog gonjenja od strane međunarodnog kriminalnog sud u kome Sjedinjene Države nisu strana potpisnica”.

Zakon je donet nešto manje od godinu dana nakon početka invazije na Avganistan i oko devet meseci pre početka invazije na Irak.

Amerikanci su, čak, sredinom 2020. godine uveli sankcije protiv nekoliko visokih zvaničnika tog suda, među kojima je bila i glavna tužiteljka Fatou Bensuda, zato što su “protivzakonito pokušali da stave Amerikance pod svoju jurisdikciju”. Međunarodni sud pravde je u tom trenutku istraživao zločine američkih trupa u Avganistanu.

Predsednik generalne skupštine UN: Spreman sam da se sastanem sa Putinom

Predsednik generalne skupštine UN Čaba Koroši je spreman da se sastane sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom ukoliko on to bude želeo, rekla je portparol Generalne skupštine Polina Kubijak.

“Rusija je članica Ujedinjenih nacija, to se nije promenilo i neće se promeniti, osim ako Savet bezbednosti i Generalna skupština ne poprime druge oblike”, rekla je ona.

“Kao predsednik Generalne skupštine, gospodin Čaba Koroši predstavlja sve države članice tog tela. On ostaje spreman da razgovara sa predsednikom Putnom ukoliko on to bude želeo”, rekla je ona.

Borelj: Nalog za hapšenje “važna odluka međunarodne pravde”

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj pozdravio je odluku Međunarodnog krivičnog suda da izda nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina kao “važnu odluku međunarodne pravde” i “samo početak u međunarodnom pravnom procesu kojim se Putin poziva na odgovornost”.

“Težina zločina i izjava MKS govore sami za sebe”, rekao je Borelj.

“Ovo je važna odluka međunarodne pravde i za narod Ukrajine. U Evropskoj uniji smo uvek jasno stavljali do znanja da oni koji su odgovorni za nezakonitu agresiju na Ukrajinu moraju biti izvedeni pred lice pravde”, dodao je Borelj.

On je rekao da je ovaj nalog za hapšenje “samo početak procesa držanja Rusije i drugih zvaničnika odgovornim za potencijalne ratne zločine u Ukrajini”.

Zelenski: Nalog za hapšenje istorijska odluka

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nazvao je nalog za hapšenje predsednika Putina “istorijskom odlukom, od koje će početi istorijska odgovornost”.

“Šef terorističke države i još jedan ruski zvaničnik zvanično su postali osumnjičeni za ratni zločin. Deportacija ukrajinske dece je ilegalno prebacivanje hiljada njih na rusku teritoriju”, napisao je on na Telegramu.

Zaharova: Odluke suda u Hagu nemaju nikakav značaj

Odluke Međunarodnog suda u Hagu nemaju nikakav značaj kada je u pitanju Ruska Federacija, podsetila je predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući poslednji nalog Haga da se uhapsi predsednik Rusije Vladimir Putin, piše RT Balkan.

Zaharova je podsetila da Moskva nije ratifikovala odredbe statuta Međunarodnog krivičnog suda, te da stoga Rusija više ne sarađuje sa ovom organizacijom.

“Odredbe ovog međunarodnog suda nemaju pravnu osnovu kada je u pitanju Rusija”, napisala je Zaharova na Telegramu.

Juče je, inače, portparolka Ministarstva inostranih poslova podsetila da Rusija, budući da nije ratifikovala Rimski statut ovog suda, prema njemu nema nikakve obaveze, te da zbog toga sa njim i ne sarađuje.

Jurisdikciju suda u Hagu, međutim, ne priznaju ni Kina, Indija, Iran, Izrael, ali ni Sjedinjene Američke Države, koje su za ovaj sud ranije rekle da “narušava nacionalne interese SAD-a”. I ne samo to. Vašington je sa nizom drugih zemalja potpisao sporazum o tome da se američki građani ne smeju predavati sudu u Hagu, jer bi, u suprotnom, mogla uslediti oštra reakcija.

“Ko bi pre 15 godina rekao da će briga o deci, njihovo spašavanje i lečenje postati krivično delo”, dodala je Zaharova. Ali, kako je ocenila, sve je ipak išlo ka tome, o čemu svedoči i to što na Zapadu više nema dva pola, što se mama i tata više ne zovu mama i tata već “roditelj A” i “roditelj B”…

“Eksperimenti ‘prosvećenog Zapada’ o promeni pola među decom, progoni lekara koji smatraju da postoje samo dva pola, uništavanje porodice, propagiranje izopačenosti među maloletnicima – sve to nije nekakav nesrećni slučaj, već politika natocentričnih zemalja. U isto vreme, države poput Mađarske, koje se unutar Severoatlanstke alijanse svemu tome protive, bivaju kritikovane”, napisala je ona na Telegramu.

Medvedev: Znate gde da upotrebite taj papir
By Dmitry Medvedev – <a rel=”nofollow” class=”external free” href=”http://www.medvedev2008.ru/downloads/7.jpg”>http://www.medvedev2008.ru/downloads/7.jpg</a>, CC BY 3.0, Link

Poslednju odluku suda u Hagu prokomentarisao je i bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev.

On je poručio da “ne treba objašnjavati gde bi se ovaj dokument o hapšenju trebalo iskoristiti”, aludirajući na to da je on potpuno beskoristan, te da nalikuje na toalet papir.

A svi znamo za šta se on koristi.

Portparol Kremlja i ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da je ono što se danas desilo nečuveno i neprihvatljivo.

“Rusija, kao i brojne države, ne priznaje nadležnost ovog suda i, shodno tome, bilo kakve odluke ove vrste nemaju pravnu osnovu kada je u pitanju Ruska Federacija”, ocenjuju iz Kremlja.

Predsednik Liberalno-demokratske partije Rusije Leonid Sluckij poručio je da bi nalog za hapšenje trebalo da bude upućen predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom i njegovim zapadnim pokroviteljima, “jer su oni pravi vojni zločinci”, a ne predsednik Rusije.

Drugi ruski političari izjavili su da bi, zapravo, trebalo uhapsiti sve članove ovog suda u Hagu.

Sa ovim se složio i predsedavajući odbora za ustavno zakonodavstvo Saveta federacije Rusije i jedan od najboljih pravnika te zemlje Andrej Klišas. On je izjavio da bi Moskva trebalo da odgovori tako što će izdati nalog za hapšenje svih sudija Međunarodnog suda u Hagu.

Oglasila se i Marija Ljvova-Belova, dečiji ombudsman, čije se ime zajedno sa Putinom našlo u dokumentu iz Haga. Ona je ironično prokomentarisala poziv za njeno hapšenje, rekavši da je “vrlo dobro što je međunarodna zajednica ocenila to kako Rusija pomaže deci i što ih ne ostavlja u zoni Specijalne vojne operacije”.

“Rusija se trudi da deci obezbedi dobre uslove, da budu okruženi ljudima koji ih vole i koji brinu o njima”, rekla je Ljvova-Belova novinarima, a zatim dodala da “će biti vrlo interesantno da se vidi šta će se dalje desiti”.

Ipak, ona je kazala da je ova cela situacija “veoma čudna” i da, kako se njoj čini, sve to kazuje o tome da Zapad više ne zna šta da uradi, te pribegava “tako sarkastičnim odlukama”, kao što je ona iz Haga.

“Mi nastavljamo da radimo svoj posao”, poručila je ona.

Predsednik Dume Rusije Vjačeslav Volodin nazvao je današnju odluku suda “glupošću” i dokazom da “na Zapadu vlada histerija”, nakon čega je poručio: “Jenki, dalje ruke od Putina”.

“Vašington i Brisel su iskoristili sav kapacitet sankcija i neprijateljskih akcija. Nisu uspeli da slomiju građane Ruske Federacije i unište našu ekonomiju. Vašington i Brisel shvataju jednu stvar, a to je da dok postoji Putin, postojaće i Rusija. Zbog toga ga i napadaju. Ali Putinova snaga je u podršci njegovog naroda i tome što se društvo okuplja oko njega. Bilo kakvi napadi na našeg Predsednika ocenjujemo kao agresiju protiv naše zemlje”, oštro je prokomentarisao Volodin.

Prvi zamenik predsednika međunarodnog odbora Saveta federacije Rusije Vladimir Džabarov rekao je da su oni članovi suda koji su izdali naređenje za Putinovo hapšenje kriminalci. On je dodao da će, ukoliko to bude bilo potrebno, Rusija njima suditi “u okviru sednice međunarodnog tribunala u Donjecku”.

“Doći ćemo i u Hag ako treba”, poručio je on za “RIA Novosti”, a zatim na Telegramu dodao “da bi sud u Hagu trebalo uništiti”.

 

Glavna urednica RT-a i “RIA Novosti” Margarita Simonjan napisala je na Telegramu da bi “volela da vidi onu zemlju koja bi, po nalogu Haga, uhapsila Putina”.

“Za osam minuta doleće atomska bomba. Ili koliko je već potrebno da doleti do glavnog grada”, upozorila je Simonjan.

 

Lider Krima Sergej Cekov izjavio je da nalog za hapšenje predsednika Rusije pokazuje svu ništavnost pravnih institucija na Zapadu. I ovaj zvaničnik je istakao da “odluka suda neće imati nikakve pravne posledice po Rusiju”.

Povodom poslednje odluke suda u Hagu oglasio se i lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

“Rusiji je svejedno kakve će odluke donetu Međunarodni sud u Hagu. Odluka ovog suda, zapravo, dovodi do toga da se društvo okuplja oko Putina još više, pružajući mu podršku, dok činjenica da se i Ljvova-Belova našla na listi za hapšenje govori o njenim zaslugama”, objasnio je Pušilin.

Istražni odbor Ruske Federacije saopštio je da će narediti istragu povodom objavljivanja ove nezakonite naredbe.

“Pronaći ćemo koje su tačno sudije Međunarodnog suda u Hagu učestvovale u donošenju odluke o nalogu za hapšenje Putina”.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare