Kanada vraća popravljenu turbinu Severnog toka, Ukrajina razočarana

Izvor:
Beta, Foto: Pixabay

Ukrajinska ministarstva energetike i spoljnih poslova izrazila su danas “duboku razočaranost” odlukom Kanade da Nemačkoj vrati popravljenu turbinu za gasovod “Severni tok”.

Ministarstvo energetike pozivalo je kanadsku administraciju da povuče odluku i da povratak turbine znači “navodjenje sankcija protiv Moskve u skladu sa željama Rusije”, prenosi Radio slobodna Evropa.

Nešto ranije je kanadska administracija saopštila da će dozvoliti isporuku opreme u Nemačku koja je od ključne važnosti za rad gasovoda “Severni tok” iz Rusije ka Evropi.

Rusija je prošlog meseca navela da je problem vraćanja turbine, koju nemački Simens servisira u Kanadi, razlog za smanjen protok gasa na 40 odsto kapaciteta do Nemačke.

Pošto je “Gasprom” naveo da je smanjen protoka gasa, kompanija Simens je saopštila da nije u mogućnosti da vrati turbinu koja napaja kompresorsku stanicu gasovoda bez informacija o tome do kada.

Kremlj je u petak saopštio da će povećati isporuke gasa Evropi ako se turbina vrati. Simens je danas rekao da radi na tome da turbina stigne do gasovoda “Severni tok” što je pre moguće.

Portparol nemačke vlade rekao je da Berlin pozdravlja “odluku kanadskih prijatelja i saveznika”.

Kanadska ministarka spoljnih poslova Melani Džoli saopštila je u subotu da Kanada podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i da neće popustiti u pritiscima ruskog režima.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare