Kreće istraga protiv Bajdena i njegove porodice, pronađena još jedna kutija sa poverljivim dokumentima američkog predsednika

Izvor:
Danas, BBC, Politički.rs, Foto: PrintscreenVOA

Novoformirana republikanska većina u Predstavničkom domu američkog Kongresa otvorila je danas dugo obećavanu istragu u vezi sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom (Joseph Biden) i njegovom porodicom.

Republikanci u donjem domu Kongresa sada imaju četiri poslanička mesta više od demokrata, pa mogu od ministarstva finansija SAD i bivših zvaničnika Tvitera da traže informacije, kao pripreme za javna saslušanja, prenosi Danas.

„Sad kad demokrate nemaju jednoparijsku kontrolu u Vašingtonu, stižu nadzor i odgovornost“, saopštio je republikanski kongresmen Džejms Komer (James Comer), predsedavajući Komiteta za nadzor Predstavničkog doma.

Ovaj komitet poslao je seriju pisama ministarstvu finansija sa zahtevom za informacije u vezi sa finansijskim transakcijama porodice Bajden koji bi se mogli smatrati sumnjivom aktivnošću.

Republikanski kongresmeni takođe traže svedočenja više zvaničnika Tviotera umešanih u način na koji se ta kompanija ophodila sa pričom tabloida Njujork Post iz oktobra 2020. godine u vezi sa Hanterom Bajdenom (Hunter Biden), mlađim predsednikovim sinom.

Republikanci tvrde da je širenje te priče suzbijeno iz političkih razloga.

Ovako brzim postupanjem nakon preuzimanja kontrole nad Predstavničkim domom, republikanci se spremaju za haotičan, politički eksplozivan obračun sa Belom kućom pred predsedničke izbore 2024. godine.

Printscreen

Ministarstvo finansija nije želelo da komentariše zahtev republikanaca.

Pomoćnici američkog predsednika Džozefa Bajdena pronašli su još poverljivih vladinih dokumenata na drugoj lokaciji, što pojačava neprijatne trenutke za administraciju Bele kuće.

Prva serija dokumenata pronađena je u novembru u privatnoj Bajdenovoj kancelariji u Vašingtonu, javlja BBC na srpskom.

Američko Ministarstvo pravde istražuje slučaj, kao i nadzorni organ Kongresa, predvođen republikancima.

Još nema informacija kada i gde su Bajdenovi pomoćnici pronašli dodatnu seriju poverljivih dokumenata.

„Sada kada demokrate više nemaju jednostranačku vlast u Vašingtonu, dolazi nadzor i odgovornost“, rekao je u sredu Džejms Komer, novi predsednik Nadzornog odbora Predstavničkog doma.

Komitet pokreće istragu o predsedniku i njegovoj porodici, među kojima je zahtev da Bela kuća preda dokumente u vezi sa poverljivim dosijeima.

Zakon zahteva da svi zapisi Bele kuće, među kojima i poverljivi, budu predati američkom nacionalnom arhivu kada administracija predsednika uspostavi vlast.

Prvih desetak dokumenata otkriveno je u novembru u Pen Bajden centru, u blizini Bele kuće, ali je slučaj izašao na videlo tek ove nedelje.

U njima se navodno nalaze dopisi američkih obaveštajnih službi i brifing materijali o Ukrajini, Iranu i Velikoj Britaniji.

Iz Bele kuće nisu komentarisali novootkrivenu seriju dokumenata.

Međutim, ovo otkriće potvrdili su CBS Njuz i drugi američki mediji.

Tokom dnevnog brifinga za medije, Karin Žan Pjer, Bajdenova sekretarka za štampu, odbila je da odgovara na pitanja o prvoj grupi otkrivenih dokumenata.

„U ovoj fazi, Ministarstvo pravde radi na slučaju.

„Neću više da komentarišem od onoga što je predsednik izjavio u sredu“, rekla je ona.

Bajden je u utorak izjavio da je bio iznenađen kada je u novembru saznao da su poverljivi dosijei pronađeni u njegovoj bivšoj privatnoj kancelariji.

„Ne znam šta je u dokumentima“, rekao je on, ukazujući da su mu advokati savetovali da ne pita za sadržaj.

Šta je u dokumentima?

Američko Ministarstvo pravde proverava dokumentaciju sa oznakom poverljivo pronađenu u bivšoj, privatnoj kancelariji predsednika Džozefa Bajdena u istraživačkom centru, saopšteno je iz Bele kuće.

Bajdenov pravni tim je pronašao oko 10 dokumenata u zaključanom ormaru u Pen Bajden Centru u Vašingtonu u novembru, rekao je njegov advokat.

Ovi papiri su predati Državnom arhivu.

Bajdenov prethodnik, Donald Tramp, suočava se sa istragom odeljenja za pravosuđe zbog odnošenja osetljivih materijala na njegovo imanje u Floridi, Mar-a-Lago, nakon njegovog predsedničkog mandata.

Printscreen, Twitter

Prema izveštajima CBS Njuz, američkog partnera BBC-ja, Federalni istražni biro (FBI) je uključen u istragu dokumenata pronađenih u Pen Bajden Centru, a od američkog državnog tužioca Merika Garlanda je zatraženo da pregleda papire.

Bajdenov advokat je rekao da su papiri iz perioda kada je Bajden bio potpredsednik Amerike, ali nije jasno šta je u njima, kojim nivoom poverljivosti su označeni niti zašto su bili u Bajdenovoj privatnoj kancelariji.

Izvor CBS Njuza kaže da dokumenti ne sadrži nuklearne tajne, kao i da su se nalazili u kutiji sa drugim, neklasifikovanim papirima.

Pozivajući se na obavešteni izvor, američka televizijska mreža CNN izveštava da 10 poverljivih dosijea uključuju dopise američkih obaveštajnih službi i brifing materijale koji se odnose na Ukrajinu, Iran i Veliku Britaniju.

Dokumenta su pronađena 2. novembra u Bajdenovoj privatnoj kancelariji koju je koristio od 2017. do 2020. godine, dok ju je sređivao jedan od njegovih advokata, u fascikli na kojoj je pisalo „privatno“, navodi CNN.

Zvaničnici navodno istražuju da li postoje dodatni poverljivi dosijei na drugim lokacijama u vezi sa Bajdenom.

Republikanci, koji su nedavno preuzeli Predstavnički dom SAD i obećali da će istražiti Bajdenovu administraciju, optužili su predsednika za licemerje.

Kakve su reakcije

Bajden je od 2017. do 2020. imao kancelariju u istraživačkom centru koji je udaljen oko kilometar od Bele kuće.

U septembru, novinar CBS-ja je pitao Bajdena za komentar o pronalasku državnih dokumenata u Trampovoj vili na Floridi.

„Kako neko može da bude toliko neodgovoran“, rekao je tada Bajden.

Tramp je reagovao na društvenoj mreži Istina, postavivši pitanje: „Kada će FBI izvršiti raciju u kućama Džoa Bajdena, možda čak i u Beloj kući?“.

Tramp je pod istragom zbog navodnog odbijanja da vrati oko 300 poverljivih dokumenata koje je odneo na imanje u Floridi, Mar-a-Lago, pošto je napustio funkciju.

Državni arhiv je zatim o tome obavestio nadležne.

Bajdenovi dosijei otkriveni su neposredno pre nego što je Ministarstvo pravde objavilo da će imenovati nezavisnog advokata koji će odlučiti da li će Trampa biti optužen zbog dosijea pronađenih na Floridi.

Kongresmen Džejms Komer, novi republikanski predsednik Nadzornog odbora Predstavničkog doma, rekao je da je postupanje sa Bajdenovim papirima pokrenulo pitanja o neutralnosti Ministarstva pravde.

„Ovo je dodatna briga zbog postojanja dvostepenog pravosudnog sistema u Ministarstvu pravde [odeljenja za pravosuđe] i načina na koji se ponašaju prema republikancima i demokratama, odnosno kako se ponašaju prema bivšem predsedniku u odnosu na sadašnjeg“, dodao je Komer.

Bivši republikanski kongresmen Adam Kinzinger rekao je za CNN da veruje da će se istraga svesti na to ko je u bivšem potpredsedničkom timu bio zadužen za ova dokumenta i da li su slučajno ili namerno ostavljeni u kancelariji.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare