Kremlj: Si podržao Putina u nastojanju da dobije garancije o neširenju NATO-a

Izvor:
Beta-AP, Foto: Xinhua

Kineski predsednik Si Djinping podržao je danas ruskog predsednika Vladimira Putina u njegovom nastojanju da od Zapada dobije garancije da se NATO neće širiti na istok, saopštio je Kremlj posle virtuelnog samita dva lidera.

Putinov spoljnopolitički savetnik Jurij Ušakov rekao je da je predsednik Rusije danas informisao Sija o “rastućim pretnjama ruskim nacionalnim interesima od SAD i NATO-a, koji konzistentno pomera svoju vojnu infrastrukturu u blizinu ruskih granica”.

Ruski lider je istakao potrebu organizovanja razgovora sa NATO-om i SAD o pravno obavezujućim bezbednosnim garancijama, kazao je Ušakov.

Si je odgovorio rekavši da “razume zabrinutost” Rusije i da u potpunosti podržava rusku inicijativu da te bezbednosne garancije budu razradjene, naveo je Ušakov.

Putin i Si su razgovarali u trenutku povećanih tenzija izmedju Moskve i Zapada zbog ruskog gomilanja vojnika u blizini ukrajinske granice.

Zapadne države su se poslednjih nedelja diplomatski angažovale kako bi sprečile moguću invaziju Rusije na Ukrajinu, dok Kremlj negira da ima takve planove.

Putin je u medjuvremenu zatražio garancije da se NATO neće širiti na Ukrajinu i da neće razmeštati vojnike i oružje u toj zemlji.

Kina i Rusija poslednjih godina sve više uskladjuju svoje spoljne politike sa ciljem suprotstavljanja američkoj dominaciji nad medjunarodnim ekonomskim i političkim poretkom.

Putin i Si su danas pozdravili odnose Rusije i Kine, a ruski lider je rekao da su oni zasnovani na “principima kao što su nemešanje u unutrašnja pitanja i poštovanje interesa druge strane”.

Si je rekao da ceni to što je Putin “snažno podržao” napore Kine da zaštiti ključne nacionalne interese i što se “čvrsto protivio” pokušajima da se napravi razdor izmedju dve zemlje.

“Trenutno se odredjene medjunarodne snage arbitrarno mešaju u unutrašnje stvari Kine i Rusije pod maskom demokratije i ljudskih prava i brutalno gaze medjunarodno pravo i norme medjunarodnih odnosa”, kazao je Si.

Putin je rekao da planira da se sastane sa Sijem u Pekingu u februaru i da prisustvuje Zimskim olimpijskim igrama koje će tada biti održane u glavnom gradu Kine. Više zapadnih zemalja proglasilo je diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu zbog kršenja ljudskih prava u Kini.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar