Lavrov: EU može da ponudi finansijsku pomoć Belorusiji da zaustavi migrante

Izvor:
Beta

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da bi Evropska unija mogla da ponudi finansijsku pomoć Belorusiji kako bi je podstakla da spreči ulazak migranata u taj blok 27 zemalja.

Lavrov se pozvao na sporazum EU i Turske iz 2016. godine, kojim se Ankara obavezala da spreči ulazak ljudi u EU u zamenu za finansijsku pomoć.

Naveo je da bi Brisel isto mogao da postupi i u slučaju Belorusije, iz koje hiljade migranata dolaze na granicu sa Poljskom, članicom EU.

Neki od tih migranata danas su pokušali da sruše ogradu na granici, čime su doprineli dodatnoj eskalaciji višemesečne krize zbog koje mnogi u Uniji pozivaju na uvodjenje strožih sankcija Minsku.

Više članica EU optužuje autoritarnog beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da migrante iz azijskih država namerno šalje u zemlje EU. One veruju da je to njegov odgovor na sankcije koje je Brisel uveo Minsku zbog oštre represije nad antivladinim demonstrantima posle prošlogodišnjih predsedničkih izbora u Belorusiji.

Govoreći o krizi na poljsko-beloruskoj granici, Lavrov je pozvao članice EU da izbegavaju politiku dvostrukih standarda, navodi agencija TASS.

“Nedopustivo je koristiti različite standarde prema Poljskoj i Italiji kada Brisel razmatra pitanje kako se Varšava i Rim ponašaju u odnosu na priliv migranata. Neophodno je izbeći dvostruke standarde i u odnosu na zemlje iz kojih dolaze izbeglice”, rekao je Lavrov.

Više od 30.000 migranata pokušalo je da predje poljsko-belorusku granicu od početka 2021. godine, zbog čega je Varšava uvela vanredno stanje u regionima koji se graniče sa Belorusijom.

Varšava kontinuirano povećava broj vojnika u pograničnom području, a trenutno ih je više od 10.000 u blizini granice.

Predsednici Rusije i Belorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, razgovarali su danas telefonom o migrantskoj krizi i izrazili zabrinutost zbog gomilanja poljskih vojnika blizu granice, navela je agencija Belta.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare