Masovni štrajkovi širom Francuske: Neredi u Parizu, ne rade škole, rafinerije…

Izvor:
Sputnjik, Foto: Printscreen Twitter

Francuski sindikati pokrenuli su danas treći talas masovnih štrajkova širom zemlje zbog reformi penzionog sistema i podizanja starosne granice za odlazak u penziju, koji je najavila administracija predsednika Emanuela Makrona.

U Francuskoj su otkazane usluge železničkog saobraćaja, škole neće raditi, a rafinerije si obustavile isporuke energenata jer su radnici proglasili obustavu rada.

Na trećem protestu protiv povećanja starosne granice za odlazak u penziju koji se odžava u Parizu došlo je do nereda.

Pojedini demonstranti počeli su da uništavaju izloge kafića i prodavnica, pale kante za smeće i bacaju petarde.

Policija je intervenisala i potisnula demonstrante.

Nekoliko desetina hiljada ljudi kreće se od pariske Opere ka Trgu Bastilja.

Prethodno su protesti počeli u više gradova širom zemlje: Monpeljeu, Strazburu, Bordou, Marseju.

Rezultati anketa pokazuju da Francuzi, u poređenju sa penzionerima iz drugih zemalja članica OECD, provode najduži vremenski period u penziji, što je privilegija koje većina u Francuskoj ne želi da se odrekne.

Ministar rada Francuske Olivije Diso odbacio je optužbe opozicije da je vlada poricala razmere uličnih protesta koji su prošlog meseca organizovani širom zemlje i ponovio da su promene potrebne.

„Penzioni sistem Francuske je gubitaš i ako nam je stalo do tog sistema, mi ga moramo sačuvati“, rekao je ministar Diso u intervjuu za radio RMC.

Filip Martinez, lider levičarskog sindikata CGT, upozorio je da predsednik Makron igra „opasnu igru“ i uvodi duboko nepopularnu reformu penzionog sistema u trenutku kada se Francuzi suočavaju sa visokom inflacijom.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare