“MISLITE DA STE BOŽJI IZASLANIK NA ZEMLJI” Lavrov u UN napao SAD: Pokušavaju da pretvore ceo svet u svoje dvorište, Ukrajina im je samo POTROŠNA ROBA

Izvor:
Blic, Foto: Russian Foreign Ministry Press Service

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je sinoć na sednici Generalne skupštine UN u Njujorku da je Ukrajina potrošni materijal za Zapad koji predvode SAD u njihovoj borbi protiv Rusije.

– Svakom nepristrasnom posmatraču je krajnje jasno da je za Anglosaksonce koji su u potpunosti potčinili Evropu Ukrajina samo potrošni materijal u borbi protiv Rusije – istakao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, NATO je Rusiju proglasio direktnom pretnjom na putu ka totalnoj dominaciji SAD i označio Kinu kao dugoročni strateški izazov.

Lavrov kaže i da SAD pokušavaju da pretvore ceo svet u svoje “dvorište”, koristeći nelegitimne jednostrane sankcije protiv onih koji se ne slažu.

– Proglasivši sebe pobednikom u Hladnom ratu, Vašington je sebe uzdigao skoro do Božjeg izaslanika na Zemlji, bez ikakvih obaveza osim svetog prava da deluje nekažnjeno gde god želi – rekao je on.

Foto: Press-služba MID RF

On je takođe branio referendume održane u petak u delovima Ukrajine pod ruskom okupacijom, tvrdeći da je reč o ljudima koji traže zemlju “na kojoj su njihovi preci živeli stotinama godina”.

– Zapad je sada ljut na referendume – rekao je Lavrov.

Vašington je zadao sebi zadatak da preuzme azijske teritorije, rekao je ruski ministar spoljnih poslova.

– Oni se igraju vatrom oko Tajvana. Povrh toga, obećavaju vojnu podršku Tajvanu – istakao je Lavrov.

Lavrov je kazao i da su zapadne države izazvale propadanje sistema UN.

– Jedna od posledica krstaškog rata protiv onih koje je Zapad proglasio za nepoželjne je sve dublje propadanje multilateralnih institucija, koje SAD i njeni saveznici pretvaraju u oruđe za ispunjavanje svojih interesa. Ova linija je nametnuta UN, njenom Savetu za ljudska prava, Unesku i drugim multilateralnim telima – naglasio je Lavrov.

Finansijske i logističke prepreke koje postavljaju SAD i Evropska unija izvozu ruskog žita i đubriva još nisu u potpunosti uklonjene, rekao je on.

– Pohvaljujemo napore generalnog sekretara (UN Antonija Gutereša), koji je omogućio Istanbulski sporazum od 22. jula. Međutim, ovi sporazumi se moraju primeniti. U međuvremenu, većina brodova koji prevoze ukrajinsko žito ne plovi u najsiromašnije zemlje, dok finansijske i logističke prepreke koje su stvorile SAD i EU ruskom izvozu žitarica i đubriva još nisu u potpunosti uklonjene – naveo je Lavrov.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare