Morales uzvraća udarac: Nova levičarska vlada Bolivije hapsi zvaničnike administracije Žanin Anjes

Morales uzvraća udarac: Nova levičarska vlada Bolivije hapsi zvaničnike administracije Žanin Anjes

Bivša privremena predsednica Bolivije Žanin Anjes izjavila je danas da je izdat nalog za njeno hapšenje po optužbi za terorizam i pobunu, dok tužioci pokreću procese protiv zvaničnika njene vlade koji su podržali zbacivanje s vlasti nekadašnjeg šefa države Eva Moralesa.

Moralesova stranka Pokret za socijalizam, koja se u međuvremenu vratila na vlast, njegovo zbacivanje novembra 2019. godine smatra državnim udarom.

Anjes, koja je predvodila konzervativnu vladu nakon pada Moralesa, rekla je da je „počeo politički progon“ i da je vladajući Pokret za socijalizam „odlučio da se vrati diktatorskom stilu“.

Vlasti su juče izdale naloge za hapšenje bivših načelnika vojske i policije, koji su u vreme demonstracija protiv Moralesa pozivali tadašnjeg predsednika da podnese ostavku.

Ministar pravde u vreme vlade Anjes, Alvaro Koimbra, izjavio je da je izdat nalog za njegovo hapšenja i da je jedan od njegovih nekadašnjih zamenika uhapšen.

Morales uzvraća udarac: Nova levičarska vlada Bolivije hapsi zvaničnike administracije Žanin Anjes
Printscreen

Morales (61) je bio predsednik Bolivije gotovo 14 godina, a ostavku je podneo 10. novembra 2019. nakon što su mu policija i vojska otkazale poslušnost posle masovnih protesta građana na kojima je poginulo najmanje 36 osoba.

Protesti su izbili posle Moralesovog proglašenja pobede na predsedničkim izborima 20. oktobra, na kojima je bilo neregularnosti i na kojima prema ustavu nije imao pravo da se kandiduje.

Morales je negirao da je 2019. godine bilo izborne krađe i svoj odlazak s vlasti nazivao je pučem.

On se tada sklonio u Meksiko, pa u Argentinu, a u Boliviju se vratio kada je njegov Pokret za socijalizam, na čijem je čelu Luis Arse, pobedio na opštim izborima u oktobru 2020. godine.

Danas

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar