Moskva poziva Zapad da prekine igre oko Zaporoške nuklearne elektrane

Izvor:
Sputnjik, Foto : Press-služba MID RF /

Moskva poziva Sjedinjene Američke Države i Evropsku uniju da okanu igara oko Zaporoške nuklearne elektrane i da utiču na Kijev da prekine napade na nuklearku, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Odlučno pozivamo Vašington, Brisel i druge prestonice, pre svega evropske, da prestanu da igraju neodgovorne igre i da prave intrige oko Zaporoške nuklearne elektrane i da podhitno utiču na kijevske vlasti kako bi ih primorale da prekinu napade na stanicu i njenu teritoriju“, navela je Zaharova u komentaru objavljenom na sajtu Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Prema njenim rečima, Moskva je ozbiljno zabrinuta zbog opsednutosti Evropske unije „ruskom pretnjom“.

„Ozbiljnu zabrinutost izaziva opsednutost autora saopštenja o ‘ruskoj pretnji’, kojom su spremni da objasne sve što im padne na pamet. Time se prikrivaju spoljnopolitički promašaji Zapada, koji ponovo rusofobske političke poglede stavlja iznad objektivnosti i nuklearne bezbednosti“, navela je Zaharova.

Prema njenoj oceni, zapadne zemlje ponovo padaju do otvorene laži, tvrdeći da opasnost za Zaporošku nuklearnu elektranu predstavlja Rusija.

Foto: Printskrin/Twitter/ Russian Arms Control Delegation in Vienna

„Očigledno je da to protivreči činjenicama koje smo mi u više navrata predstavljali, uključujući i Savet bezbednosti. Nesporno je da napade na stanicu i Energodar izvode ukrajinske oružane formacije koje deluju po naredbama Kijeva. Ti napadi su se nastavili i u trenutku kada su delegati Evropske unije u Beču prikupljali potpise na svoje saopštenje – umesto da odlučno dovedu u red režim Vladimira Zelenskog koji se naslađuje sopstvenom nekažnjivošću“, naglasila je ona.

Zaharova je dodala da Moskva odlučno osuđuje pokušaje da se spreči misija Međunarodne agencije za atomsku energiju u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani.

„U bliskoj saradnji s Agencijom i njenim rukovodstvom ćemo činiti sve što je neophodno da njeni stručnjaci dođu na stanicu i da daju pravednu ocenu o razornim dejstvima ukrajinske strane“, navedeno je u komentaru.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare