Nemačka najavila novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 2,7 milijardi evra

Izvor:
Beta-AFP, Foto. Pixabay

Nemačka vlada najavila je danas da priprema novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan 2,7 milijardi evra, uključujući isporuku brojnih tenkova, oklopnih vozila i sistema protivazduhoplovne odbrane.

“Svi želimo brzi kraj ovog užasnog rata Rusije protiv ukrajinskog naroda ali nažalost to nije na vidiku. Zato će Nemačka davati svu pomoć koju može koliko god bude potrebno”, rekao je u saopštenju ministar odbrane Boris Pistorijus.

Priprema se isporuka, između ostalog, dodatnih 30 tenkova Leopard-1 A5, 20 novih oklopnih vozila tipa Marder i više od 100 drugih manjih oklopnih vozila, 200 nadzornih dronova, četiri nova sistema za protivazduhoplovnu odbranu Iris-T i njihovih lansirnih platformi, brojne rakete za protivvazduholovnu odbranu, 18 topova – haubica i municija.

Prema nedeljniku Špigel (Der Spiegel) radi se o najvećoj isporuci oružja Ukrajini od početka ruske invazije.

Ovo je objavljeno uoči moguće posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Nemačkoj.

Prema izveštajima nemačkih medija Zelenski koji je danas došao u posetu Rimu mogao bi posle toga, u nedelju, trebalo da se sastane sa nemačkim vođama. Njegov dolazak Berlin nije zvanično potvrdio.

Nemačku su dugo kritikovale Ukrajina i neki evropski partneri, posebno na istoku, zbog oprezne vojne podrške Kijevu. Međutim poslednjih nekoliko meseci Berlin je pojačao napore u toj pomoći.

Prošle godine nemačka vlada je izdvojila dve milijarde evra za vojnu podršku Kijevu. Za ovu godinu, do sada je predviđena pomoć od 2,2 milijarde evra.

IZDVOJENO ZA VAS
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare