Nova procena: Za obnovu i oporavak u Ukrajini potrebne 383 milijarde evra

Troškovi potrebni za obnovu i oporavak u Ukrajini, koja je meta ruske invazije, porasli su na 411 milijardi dolara (383 milijarde evra), procenili su ukrajinska vlada, Svetska banka, Evropska komisija i Ujedinjene nacije.

Prema novoj, danas objavljenoj proceni, koja obuhvata period od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. do njene prve godišnjice, sredstva za rekonstrukciju i oporavak biće potrebna tokom 10 godina, i moraće da budu obezbeđivana i iz javnih i iz privatnih fondova.

Navedeni iznos je 2,6 puta veći od procenjenog bruto domaćeg proizvoda Ukrajine u 2022. godini, objavila je Evropska komisija.

Druga Brza procena štete i potreba pruža sveobuhvatnu ocenu ratnih posledica u 20 različitih sektora, precizira direktnu fizičku štetu na infrastrukturi i zgradama i opisuje uticaj na živote ljudi.

Procenjeno je da će Ukrajini ove godine biti potrebno 14 milijardi dolara za prioritetna ulaganja u rekonstrukciju i oporavak.

Premijer Ukrajine Denis Šmigalj rekao je da je izrada druge Brze procene štete i potreba „važan element u ukrajinskoj strategiji obnove“.

„Zahvalni smo Svetskoj banci na temeljnoj analizi, koja će postati važan alat za nas i naše partnere u sprovođenju projekata za oporavak, koji je već počeo“, kazao je Šmigalj.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji rekao je da će Brza procena štete i potreba „pomoći donatorima da usmere sredstva u prioritetne sektore na terenu“.

„Važno je da se obezbedi brz oporavak i osnovne usluge za stanovništvo, pre svega u oblasti energetike, obrazovanja, zdravstvene infrastrukture i stanovanja. EU će nastaviti da podržava Ukrajinu, sada zemlju kandidata za članstvo, sa svim alatima i instrumentima koji su joj na raspolaganju“, naveo je Varheji.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare