Obraćanje Lavrova u UN: Naoružavanjem kosovskih Albanaca narušava se Rezolucija 1244

Izvor:
RT Balkan, Foto: Printscreen Telegram/mid.ru

Na Balkanu se sprema novo žarište, ne sprovodi se Briselski sporazum, koji će imati istu sudbinu kao Minski sporazumi, kaže Sergej Lavrov

Foto: Printscreen Telegram/mid.ru

“Amerikanci i Evropljani gotovo na svakom koraku daju obećanja, preuzimaju na sebe obaveze, između ostalog pisane i pravno obavezujuće, a zatim ih jednostavno ne ispunjavaju. Kao što je rekao predsednik Rusije Vladimir Putin, Zapad je prava imperija laži”, poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na ovogodišnjem zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Lavrov podseća da su ruskom rukovodstvu date garancije da se NATO neće širiti na istok, ali se ispostavilo da su ta obećanja “bila prevara”, i da Zapad nije imao nameru da ih ispuni.

Ruski ministar napominje “da se pred našim očima rađa novi svetski poredak”, da se “konture budućnosti stvaraju u borbi između svetske većine, koja se zalaže za pravedniju raspodelu globalnih dobara i civilizacijske raznolikosti i između nekoliko onih koji koriste neokolonijalne metode potčinjavanja da bi zadržali dominaciju”.

“Samo od nas zavisi kako će se razvijati istorija. U zajedničkom je interesu da se spreči sklizavanje u veliki rat i konačni kolaps mehanizama međunarodne saradnje koje su izgradile prethodne generacije”, kaže Lavrov.

On upozorava da je “zapadna manjina” pokušala “ukrajinizaciju” dnevnog reda međunarodnih diskusija, gurajući u drugi plan niz nerešenih regionalnih kriza, od kojih se mnoge razvlače godinama, pa čak i decenijama.

Ponavlja se tužna istorija Minskih sporazuma

On napominje da naoružavanjem snaga takozvanog Kosova Zapad krši Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN.

“Nastavak pogoršanja situacije u srpskom regionu Kosova i Metohije ne može da ne izazove zabrinutost. Na Balkanu se sprema novo žarište, ne sprovodi se Briselski sporazum, koji će imati istu sudbinu kao Minski sporazumi. Tužna istorija Minskih sporazuma se ponavlja u situaciji sa Kosovom i Srbijom”, upozorava Lavrov.

Prema njegovim rečima, “ceo svet vidi kako se na Balkanu ponavlja tužna istorija Minskih sporazuma, koje je Kijev otvoreno sabotirao uz podršku Zapada”.

Pročitajte još  Selaković na marginama Generalne skupštine UN održao 100 sastanaka

Prema njegovim rečima, u oba slučaja “EU je delovala kao garant sporazuma i očigledno je da je njihova sudbina ista”. “Kakav sponzor, takvi i rezultati”, primećuje Lavrov.

“Evropska unija ni sada ne želi da tera svoje kosovske štićenike da ispune sporazume Beograda i Prištine iz 2013. godine o stvaranju Zajednice srpskih opština na KiM, koja bi imala posebna prava na svoj jezik i tradiciju”, dodaje Lavrov.

Rizik od novog žarišta geopolitičkih tenzija

On je, takođe, upozorio na vojni razvoj NATO-a u Azijsko-pacifičkom regionu, koji je usmeren protiv Rusije i Kine, a koji “stvara rizik od novog eksplozivnog žarišta napetosti”.

Prema njegovim rečima, u tom cilju Vašington stvara vojno-političke mini-saveze koji su pod njegovom kontrolom, poput AUKUS-a, “trojke” SAD-Japan-Južna Koreja, “četvorke” Tokio-Seul-Kanbera-Velington.

“Neskriveni fokus takvih napora protiv Rusije i Kine, na uništavanje inkluzivne regionalne arhitekture koja je formirana oko ASEAN-a, stvara rizike od nastanka novog žarišta geopolitičkih tenzija – pored već uzavrelog evropskog. Zapad vidi širenje NATO-a u Azijsko-pacifičkom regionu kao napredak, dok u širenju BRIKS-a vidi opasnost za svoju dominaciju”, konstatuje Lavrov.

SAD nastavljaju da pothranjuju konflikte

Kako ističe, “svetska manjina svim silama pokušava da uspori prirodni tok stvari”, ali logika istorijskog procesa je neumoljiva.

“Osnovna tendencija je težnja zemalja svetske većine da jačaju svoj suverenitet i brane nacionalne interese, tradicije, kulturu i način života. One više ne žele da žive pod tuđim diktatom, žele da budu prijatelji i da trguju jedni sa drugima, ali i sa celim svetom – samo pod jednakim uslovima i na obostranu korist.”

Prvi put od formiranja UN 1945. godine pojavila se šansa za istinsku demokratizaciju svetske politike, drugog puta nema, ističe šef ruske diplomatije.

Foto: Printscreen Telegram/mid.ru

“To unosi optimizam kod svih koji veruju u dominaciju međunarodnog prava i koji žele preporod UN kako glavnog organa koordinacije svetske politike”, napominje Lavrov.

Pročitajte još  Dodik: Ambasador BiH pri UN neovlašćeno pridružio BiH izjavi EU o rusko-ukrajinskoj krizi

Za Rusiju, kaže, očigledno je da drugog puta nema.

“Ipak, SAD i njima potčinjene zapadne zemlje nastavljaju da pothranjuju konflikte, koji na veštački način dele čovečanstvo na neprijateljske blokove i ometaju ostvarivanje zajedničkih ciljeva. SAD i njihovi saveznici čine sve kako bi sprečili stvaranje istinski multipolarnog, pravednog svetskog poretka, nastoje da nateraju svet da igraju po njihovim sebičnim pravilima”, objašnjava Lavrov.

Zapad doprinosi destabilizaciji situacije na južnom Kavkazu

Ruski ministar ističe da Evropska unija “nameće svoje usluge posredovanja Bakuu i Jerevanu”, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, i na taj način doprinose destabilizaciji situacije na južnom Kavkazu.

Lavrov dodaje da će ruski mirovnjaci na svaki način doprinositi normalizaciji života u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu.

Zapad obuzet željom da nanese strateški poraz Rusiji

Ministar kaže da su zapadni političari “obuzeti sopstvenom nekažnjivošću i željom da nanesu strateški poraz Rusiji”.

“Serija nedavnih vojnih vežbi SAD i evropskih saveznika u NATO je bez presedana od okončanja Hladnog rata, a jedna od ciljeva je uvežbavanje scenarija primene nuklearnog oružja na teritoriji Rusije”, ističe Lavrov.

On napominje da je Rusija zabrinuta zbog toga što SAD izazivaju “vojnu histeriju na Korejskom poluostrvu”.

Foto: Printscreen Telegram/mid.ru

“Eskalacija vojne histerije Vašingtona i azijskih saveznika na Korejskom poluostrvu, gde se akumulira strateški potencijal SAD, je alarmantna”, kaže Lavrov.

Podsećanje na krvavi prevrat u Ukrajini

Kolektivni Zapad zabrinut je zbog najnovijih događaja u Nigeru i Gabonu, mada je svojevremeno podržavao krvavi prevrat u Ukrajini, podseća Lavrov.

“Prateći zabrinuti odnos Zapada prema poslednjim događajima u Africi, posebno u Nigeru i Gabonu, ne možemo da se ne setimo kako su Vašington i Brisel reagovali na krvavi državni prevrat u Ukrajini u februaru 2014. godine dan nakon što je postignut dogovor o normalizaciji uz garancije EU, koje je opozicija pogazila. SAD i njihovi saveznici su podržali taj državni prevrat i pozdravili ga kao demokratski događaj”, navodi ruski ministar.

IZDVOJENO ZA VAS
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare