Orban: Sankcije EU Moskvi ne uključuju zabranu uvoza ruske nafte i gasa

Izvor:
Beta-AP, Foto: Printscreen

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da sankcije koje je Evropska unija uvela Rusiji neće uključivati zabranu uvoza ruske nafte i gasa.

Posle samita lidera EU u Francuskoj, Orban je rekao da je moguće da će rat u Ukrajini potrajati, ali da je “najvažnije pitanje” rešeno na način koji odgovara Budimpešti.

“Neće biti sankcija koje se odnose na naftu i gas, što znači da je snabdevanje Mađarske energentima zagarantovano u predstojećem periodu”, kazao je Orban.

Orban, koga mnogi smatraju najbližim saveznikom Kremlja u EU, podržao je sankcije Unije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, suseda Mađarske.

Međutim, Orban je ostao pri čvrstom stavu i insistirao da energetski sektor bude izuzet od sankcija, tvrdeći da bi u suprotnom bilo više štete za članice EU nego za Rusiju.

Orbanova vlada je prošle godine za 15 godina produžila ugovor sa ruskom državnom kompanijom Gasprom o nabavci prirodnog gasa i sklopila sa Moskvom sporazum o finansiranju proširenja jedine nuklearne elektrane u Mađarskoj, vredan 12 milijardi evra.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare