Papa u istorijskoj poseti Iraku

Papa u istorijskoj poseti Iraku

Papa Franja uputio se jutros u istorijsku posetu Iraku.

Papa će apelovati na hrišćane u Iraku, kojih je sve manje u toj zemlji, da ostanu i pomognu u obnovi nakon godina rata i progona.

U centru Bagdada su za doček poglavara Rimokatoličke crkve istaknuti su bilbordi sa likom pape, uz natpis “Svi smo mi braća”.

Irački ministar spoljnih poslova Fuad Husein rekao je da Iračani s nestrpljenjem dočekuju papinu “poruku mira i tolerancije”.

Papa Franja je uoči posete Iraku rekao da ide u mirovno hodočašće posle godina rata i terorizma.

“Dolazim u hodočašće… da bih molio za oproštaj i pomirenje nakon višegodišnjeg rata i terorizma… i dolazim među vas u miru. Želim da vas upoznam, vidim vaša lica, posetim vašu zemlju, drevnu kolevku kulture”, rekao je u video poruci.

Papa je takođe izrazio želju da se “moli zajedno… sa braćom i sestrama drugih verskih tradicija”, navodeći da irački narod smatra kao “jedinstvenu porodicu muslimana, Jevreja i hrišćana”.

Papa će u nedelju u Erbilu održati misu, a tokom trodnevne posete će se sastati i sa najvišim šiitskim zvaničnikom u Iraku.

Rimokatolički poglavar je insistirao na putovanju uprkos porastu broj zaraženih korona virusom u Iraku i zabrinutosti za njegovu bezbednost.

Kurir.rs/Beta

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar