Pentagon će tražiti obavezne atikovid vakcine za sve vojnike od 15. septembra

Pentagon će tražiti od članova američke vojske da se vakcinišu antikovid vakcinama do 15. septembra, javila je agencija Asošiejted pres.

Taj rok bi mogao da bude pomeren unapred ako u međuvremenu vakcina dobije konačno odobrenje američke Agencije za hranu i lekove (FDA) ili nastave da rastu stope zaraze.

“Zatražiću predsednikovo odobrenje da vakcine postanu obavezne ne kasnije od sredine septembra ili odmah po dobijanju konačne dozvole od Agencije za hranu i lekove, šta god bude pre”, rekao je ministar odbrane Lojd Ostin u dopisu vojnicima, upozoravajući ih da se pripreme za to.

“Neću oklevati da delujem ranije ili preporučim drugačije nešto predsedniku ako budem smatrao da je potrebno”, rekao je on.

Očekuje se da će dopis u koji je AP imao uvid, biti izdat danas.

Ova poruka stigla je nešto više od nedelju dana od kada je predsednik SAD Džozef Bajden rekao vojnim zvaničnicima da razviju plan prema kome će vojnici biti obavezni da se vakcinišu u okviru šire kampanje za povećanje stopa vakcinacije u saveznim ustanovama.

Slične akcije su preduzele druge vlade i kompanije širom sveta, dok se zemlje bore sa vrlo zaraznim delta sojem virusa zbog koga je broj zaraženih, hospitalizacija i smrti skočio u SAD na nivoe koji nisu vidjeni od vrhunca zaraze prošle zime.

Očekuje se da će FDA dati konačno odobrenje za Fajzer vakcinu početkom sledećeg meseca, za sada ta vakcina ima privremeno odobrenje za upotrebu. Bez zvaničnog odobrenja FDA, ministar odbrane trebalo bi da od predsednika Bajdena dobije posebno izuzetak da bi mogao da uvede obavezno vakcinisanje u vojsci.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare