Portugal danas preuzima predsedavanje EU

Portugal danas preuzima predsedavanje EU

Portugal danas preuzima šestomesečno predsedavanje Savetu Evropske unije čiji će prioriteti biti otporna, socijalna, zelena, digitalna i globalna Evropa.

“Vreme za pravedni, zeleni i digitalni oporavak” je moto četvrtog predsedavanja Portugala EU, koje se suočava sa brojnim izazovima u vreme pandemije kovida19.

Njegova glavna misija uključuje jačanje otpornosti Evrope i poverenja u evropski socijalni model, promovisanje EU koja je inovativna i okrenuta budućnosti, zasnovana na zajedničkim vrednostima solidarnosti, konvergencije i kohezije, saopšteno je na sajtu portugalskog predsedavanja.

Cilj Portugala je da njegovo predsedavanje bude fleskibilno, da gradi mostove, da postigne konkretne rezultate u ekonomskom oporavku i da izvede EU iz krize. Da bi se to postiglo, definisano je pet glavnih prioriteta, u skladu sa ciljevima strateške agende EU.

Prvi prioritet je otporna Evropa, a da bi EU bila spremna da se suoči sa krizom, portugalsko predsedavanje želi da poveća investicije i oporavak ekonomije zasnovan na evropskom ekološkom dogovoru i digitalnoj tranziciji, da promoviše održivi rast i otvara radna mesta.

U kontekstu ekonomskog oporavka, cilj Portugala je da tokom predsedavanja jača evropski socijalni model tako što će raditi na ublažavanju posledica nezaposlenosti i borbi protiv siromaštva, socijalne isključenosti i nejednakosti.

Jedan od prioriteta portugalskog predsedavanja je održivi oporavak evropske ekonomije i “zelenija Evropa”. Da bi se postigao taj cilj Portugal će raditi na promovisanju Evropskog zelenog dogovora i primeni Zakona o klimi i zakona o dekarbonizaciji, održivom korićenju okeanskih resursa, kao i razvoju transportnih i energetskih strategija koje podržavaju održivost životne sredine.

Na listi prioriteta je ubrzanje pravedne i inkluzivne digitalne tranzicije, čiji je cilj jačanje evropskog liderstva u digitalnoj ekonomiji, u oblastima inovacije i regulacije i promovisanje strategije za globalnu digitalnu saradnju.

Jačanje uloge Evrope u svetu, na bazi otvorenosti, efikasnog multilateralizma i jačanja međunarodnih partnerstava, peti je prioritet predsedavanja Portugala.

Ciljevi u toj oblasti biće bliži odnosi EU i Afrike, jačanje strateških odnosa sa Indijom, partnerstvo sa Ujedinjenim Kraljevstvom i transatlantski odnosi.

Portugal je deo trojnog predsedništva EU, zajedno sa prethodnom i narednom predsedavajućom zemljom, Nemačkom i Slovenijom.

Kako su tri članice EU ranije saopštile u zajedničkoj deklaraciji, glavni cilj trojnog predsedništva je suočavanje sa pandemijom kovida19 i njenih socijalnih i ekonomskih posledica.

Naglašena je i potreba razvoja otpornije EU koja će biti bolje pripremljena za rešavanje kriza u budućnosti.

Portugal je prvi put predsedavao Savetu EU u prvoj polovini 1992. godine, a glavni uspesi iz tog perioda su potpisivanje Ugovora o EU i Sporazuma o evropskom ekonomskom prostoru.

Tokom drugog predsedavanja Portugala 2000. godine organizovan je prvi samit EU-Afrika. Tada je pokrenuta Lisabonska strategija i potpisan sporazum iz Kotonua između EU i afričkih, karipskih i pacifičkih zemalja.

Moto trećeg predsedavanja 2007. bio je “Snažnija EU za bolji svet”, a njega je obeležilo potpisivanje Lisabonskog sporazuma, kojim je reformisan sistem funkcionisanja EU.

Šestomesečno predsedavanje EU Portugal preuzima od Nemačke, koja je na tom mestu bila od 1. jula 2020. po 13. put.

Izvor: Beta, Insajder, Foto: Pixabay

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare