“Posle 124 godine kolonijalizma”: Otcepljenje od SAD?

Izvor:

Portorikanci su korak bliže referendumu o tome da li ostrvo treba da postane američka država, nezavisna država ili da ima neki drugi oblik vlasti.

Danas će Predstavnički dom da glasa o predlogu zakona kojim se navodi taj proces

Komisija Predstavničkog doma odobrila je juče Zakon o statusu Portorika, otvarajući put za glasanje u punom Domu.

Zakon postavlja uslove za održavanje referenduma, kao i tri potencijalna samoupravna statusa Portorika, nezavisnost, punu američku državnost ili suverenitet sa slobodnim udruživanjem sa Sjedinjenim Državama. Ovo poslednje je na snazi u Mikroneziji, Palau i Maršalovim ostrvima.

Već je održano šest referenduma
Image by Mariam from Pixabay

Portoriko, koji ima oko 3,3 miliona ljudi i visoku stopu siromaštva, postao je teritorija SAD 1898. Aktivisti su se decenijama zalagali za veće samoopredeljenje, uključujući državnost.

Od šezdesetih godina prošlog veka do danas održano je šest referenduma na ovu temu, ali oni nisu bili obavezujući. Samo američki Kongres može dati državnost.

“Posle 124 godine kolonijalizma, Portorikanci zaslužuju fer, transparentan i demokratski proces da konačno reše svoj status“, rekla je na Tviteru predstavnica Nidija Velaskez, demokratska kosponzorica zakona.

Potreban im je i Bajdenov potpis

Građani tog karipskog ostrva su Amerikanci, ali nemaju pravo glasa u Kongresu, ne mogu da glasaju na predsedničkim izborima, ne plaćaju federalni porez na prihode ostvarene na ostrvu i nemaju istu kvalifikovanost za neke savezne programe. kao i drugi građani SAD.

Ako predlog zakona prođe Predstavnički dom, biće potrebno 60 glasova u usko podeljenom Senatu i potpis demokratskog predsednika Džoa Bajdena da bi postao zakon.

 

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare