Posmrtni ostaci Patrisa Lumumbe sahranjeni uz počasti

Izvor:
Beta-AP, Foto: AP/ LACOURONNEPHOTO

Posmrtni ostaci heroja za nezavisnost Konga i prvog premijera Patrisa Lumumbe sahranjeni su danas u Kinšasi uz počasti koje su uključile procesiju kroz glavni grad, vojne pozdrave i muziku pred hiljadama ljudi.

Foto: AP/ LACOURONNEPHOTO

Predsednik Konga Feliks Čisikedi pozdravio je Lumumbu nazivajući ga humanistom koji je dao najveću žrvu za svoju zemlju.

“Danas kongoanski narod može da razume kako i zašto se borio protiv opresije tog vremena bez straha ili drhtanja”, rekao je Čisikedi.

Lumumbini posmrtni ostaci položeni su u mauzelej na centralnom trgu u Kinšasi na kome se nalazi kip Lumumbe.

Ceremoniji su prisustvovali diplomate i istaknute ličnosti medju kojima i predsednik susedne Republike Kongo Denis Sasu Nguesu.

Lumumba je sahranjen uz vojne počasti a onda je njegovoj porodici dozvoljeno da bude nasamo kratko sama sa njim.

Ceremonija je organizovana na Dan nezavisnosti Konga, koji označava dan kada je Kongo stekao nezavisnost od Belgije 1960. godine. Lumumba je pozdravljen kao nacionalni aktivista koji je doprioneo okončanju kolonijalne vladavine. On je postao prvi premijer zemlje i ubijen je u roku od godinu dana 1961. godine.

Cremonija je održana pošto je Belgija ranije ovog meseca vratila Kongu zub prekriven zlatom koji je pripadao Patrisu Lumumbi. Posle toga su posmrtni ostaci Lumumbe proneti širom zemlje da bi gradjani mogli da mu odaju počast, uključujući i njegovo rodno mesto, selo Onaula u provinciji Sankuru.

Za mnoge u Kongu Lumumba je simbol pozitivnih stvari koje su mogle da se dogode u zemlji posle njenog sticanja nezavisnosti. Umesto toga ona je zapala u višedecenijsku diktaturu koja je opustošila zemlju.

Nakon što se zalagao za okončanje kolonijalne vladavine, Lumumba je 1960. godine postao prvi premijer nezavisnog Konga.

Medjutim, istoričari navode da je tokom Hladnog rata pao u nemilost Belgije i SAD jer je zatražio pomoć od Sovjetskog Saveza u gušenju secesionističkog pokreta u regionu Katange.

Kada je diktator Mobutu Sese Seko preuzeo vlast vojnim udarom kasnije te godine, zapadne sile su intervenisale i Lumumba je uhapšen. Iako su ga ubili separatisti, smatra se da su u ubistvu učestvovale Belgija i SAD zbog njegovih veza sa Sovjetima.

Zločinačka Belgija vraća zub porodici Patrisa Lumumbe, najvećeg crnca koji je ikada šetao afričkim kontinentom

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare