Predsednik Avganistana priznao da su talibani pobedili

Izvor:
Beta

Avganistanski predsednik Ašraf Gani rekao je da je doneo tešku odluku da napusti zemlju kada su talibani napredovali da bi izbegao “krvoproliće” i priznao je da su “talibani pobedili”.

Gani nije rekao gde je otišao. Rekao je da je uveren da bi „bezbroj patriota bilo ubijeno i da bi Kabul bio uništen“ da je on ostao u Avganistanu.

„Talibani su pobedilli… i sada su odgovorni za čast, za imovinu i samoočuvanje njihove zemlje“, napisao je Gani u poruci na Fejsbuku upućenoj državljanima Avganistana.

Prema nekim izveštajima, on je otišao u Tadžikistan. Zajedno sa njim, prema neimenovanim izvorima, zemlju su napustili i njegovi najbliži saradnici.

Talibani su mirno ušli u Kabul i počeli da preuzimaju javne zgrade.  Osoblje ambasada Sjedinjenih Država i Evropske unije nastoji da se premesti na sigurno, kao i mnogi avganistanski civili. Ambasadi Srbije u Indiji, koja je na nerezidencijalnoj osnovi nadležna za Avganistan, nije se obratio nijedan državljanin Srbije iz te sukobima zahvaćene države.

Talibani su prethodnih dana zauzeli ključne avganistanske provincije i gradove, i prema najavama neimenovanih talibanskih zvaničnika, uskoro će proglasiti Islamski Emirat Avganistana.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare