Prekinuto zasedanje Kongresa posle upada Trampovih pristalica, jedna osoba ranjena, Tramp naredio: Vojska kreće na Kapitol

Prekinuto zasedanje Kongresa posle upada Trampovih pristalica, jedna osoba ranjena, Tramp naredio: Vojska kreće na Kapitol

Zasedanje oba doma Kongresa SAD koji večeras treba da potvrdi pobedu kandidata demokrata Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima prekinuto je nakon što su pristalice odlazećeg predsednika Donalda Trampa upale u zgradu parlamenta u Vašingtonu.

Jedna osoba je ranjena iz vatrenog oružja unutar zgrade, javio je Asošiejted pres, pozivajući se na neimenovani izvor.

Okolnosti u vezi s tim incidentom za sada nisu poznate, kao ni stanje ranjene osobe koja je prebačena u bolnicu.

Nakon što su prekršile bezbednosni protokol, desetine Trampovih pristalica lutale su zgradom i uzvikivale „Gde su?“

Policija obezbeđuje ulaz u salu Predstavničkog doma Kongresa dok njegovi članovi pokušavaju da saznaju šta se tačno događa, navodi AP.

Demonstranti su ušli u salu za sednice Senata, a jedan od njih je vikao „Tramp je dobio izbore“.

Gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bauzer objavila je da policijski čas stupa na snagu u 18.00 (ponoć po centralnoevropskom vremenu).

Policija je članovima Kongresa rekla da stave gas maske pošto je bacala suzavac unutar zgrade, navodi Asošiejted pres.

Trampove pristalice su se prethodno sukobile s policijom koja je proglasila blokadu zgrade Kongresa nakon što su demonstranti oborili metalne barikade u podnožju stepenica ispred ulaza.

Policija je tada zabranila ulaz i izlaz iz zgrade, navodeći kao razlog „spoljnu bezbednosnu pretnju“.

Nakon što su neki demonstranti pokušali da probiju kordon, policija je bacila suzavac u masu.

Sukobi demonstranata i policije izbili su nedugo nakon što se Tramp obratio hiljadama pristalica i usijao atmosferu ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsedničkim izborima.

Pročitajte još  Palestinci zapretili da će prekinuti odnose sa zemljama koje premeštaju ambasade u Jerusalim

„Nećemo im dozvoliti da ućutkaju vaše glasove“, rekao je Tramp pristalicama ispred Kongresa.

Tramp je prvobitno pozvao pristalice da prošetaju do Kongresa, a kada su izbili sukobi, preko Tvitera je apelovao da „ostanu mirni“.

„Molim vas, podržite našu policiju i bezbednosne snage. Oni su istinski na strani naše zemlje. Ostanite mirni“, naveo je Tramp.

Policija je navela da je u oblasti oko Kongresa pronađen i sumnjivi paket.

Nakon što je policja blokirala zgradu parlamenta, i Predstavnički dom i Senat Kongresa SAD prekinuli su debate.

Dva doma su nešto ranije počela odvojene sednice nakon što su na zajedničkom zasedanju uloženi prigovori na glasove elektora u saveznoj državi Arizona.

Na izborima 3. novembra glasači se nisu opredeljivali direktno za Trampa ili Bajdena, već su birali elektore, demokrate ili republikance, koji su 14. decembra formalno birali predsednika tajnim glasanjem. Mediji su objavili da je Bajden tada dobio potrebnih 270 od 538 elektorskih glasova.

Pošto demokrate imaju većinu u Predstavničkom domu Kongresa, nema izgleda da bi mogla da bude osporena pobeda Bajdena nad odlazećim predsednikom, republikancem Donaldom Trampom, koji i dalje osporava rezultat izbora.

Na zajedničkom zasedanju biće objavljivani glasovi takozvanih elektora po saveznim državama.

Na izborima 3. novembra glasači se nisu opredeljivali direktno za Trampa ili Bajdena, već su birali elektore, demokrate ili republikance, koji su 14. decembra formalno birali predsednika tajnim glasanjem. Mediji su objavili da je Bajden tada dobio potrebnih 270 od 538 elektorskih glasova.

Glasovi elektora po saveznim državama zvanično će biti objavljivani tek danas na zajedničkom zasedanju Predstavničkog doma i Senata Kongresa SAD.

Nakon što bude objavljeno kako su glasali elektori jedne savezne države, članovi Kongresa mogu da ulože prigovor na takav ishod.

Pročitajte još  Bajden: SAD neće slati Ukrajni rakete za napad na Rusiju; Medvedev: Razumna odluka

Ako pismeni prigovor na rezultat u jednoj saveznoj državi podnese najmanje po jedan član oba doma Kongresa, zajedničko zasedanje se prekida i Predstavnički dom i Senat se razilaze.

Dva doma odmah nastavljaju odvojena zasedanja. Debata o prigovoru na glasove elektora u jednoj saveznoj državi može da traje najviše dva sata, a potom sledi glasanje.

Da bi prigovor bio usvojen, a glasovi elektora u toj državi poništeni, potrebno je da za to glasa većina u oba doma.

Tramp je danas nastavio da vrši pritisak na potpredsednika SAD Majka Pensa, koji po funkciji predsedava Senatu i današnjem zajedničkom zasedanju oba doma, da vrati saveznim državama glasove njihovih elektora na ponovno potvrđivanje.

Prema Ustavu SAD i poslovniku Kongresa, Pens nema takvo ovlašćenje, a o prigovorima na glasove elektora mogu da odlučuju jedino članovi dva doma.

Ako Bajden bude imao najmanje 270 elektorskih glasova posle objavljivanja rezultata u svih 50 saveznih država i Distriktu Kolumbija, i očekivanih prigovora, njegova pobeda će biti i zvanično potvrđena.

Bajden treba da stupi na dužnost predsednika 20. januara.

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je danas da „nikad“ neće priznati poraz, dve nedelje od preuzimanja dužnosti demokrate Džoa Bajdena.

Aktuelni američki predsednik Donald Tramp naredio je Nacionalnoj gardi iz država Merilend i Virdžinije da intervenišu na nasilnim protestima u Vašingtonu.

Predstavnica za štampu Bele kuće Kajli Mekenani saopštila je na svom nalogu na Tviteru da je predsednik Tramp pozvao na prekid nasilja i na mir.

Si-En-En izveštava da je država Virdžinija poslala 200 pripadnika svoje policije, a iz kabineta guvernera te države Ralfa Nortama potvrđeno je i da je u toku mobilizacija pripadnika Nacionalne garde, prenosi Tanjug.

U međuvremenu se oglasio i aktuelni potpredsednik SAD Majk Pens, koji je evakuisan iz kongresnog zdanja u trenutku kada su demonstranti upali u zgradu Kongresa, piše Sputnjik.

Pročitajte još  Protestni skupovi opozicije u Beogradu i Novom Sadu: Pročitani zahtevi, rok za ispunjenje 12. maj (VIDEO)

„Nasilje i destrukcija na Kapitol hilu moraju prestati i to moraju prestati odmah. Svako ko učestvuje u protestima mora poštovati naredbe policije i momentalno napustiti zgradu Kongresa“, objavio je američki potpredsednik na svom Tviter nalogu.

Sputnjik, Beta, Danas

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare