Preminuo slavni kompozitor Mikis Teodorakis

Izvor:

Mikis Teodorakis, jedan od najvećih grčkih muzičara i kompozitora, preminuo je u 96. godini, u Atini. Teodorakis je svetsku slavu stekao radeći muziku za film „Grk Zorba“.

Rođen je 29. jula 1925. godine na ostrvu Hios u Grčkoj. Od mladosti je bio fasciniran muzikom, bio je samouk, i još kao dete je pisao pesme, iako nije imao instrumente

Nakon aktivnog učešća u otporu protiv okupatora u Drugom svetskom ratu, kada je teško mučen, upisuje se na Atinski Konzervatorijum u klasu Filoktitisa Ekonomidisa. Kasnije odlazi i na Konzervatorijum u Parizu, gde uči muzičku analizu u klasi Olivijea Mesaiena i dirigovanje kod Ežena Bigoa.

Njegov opus obuhvata i simfonijsku i grčku narodnu muziku, iz koje je crpeo najviše inspiracije. Niko drugi do sada nije na tako originalan način interpretirao grčki muzički mentalitet i učinio ga poznatim širom sveta kao Mikis Teodorakis.

„Danas smo izgubili deo grčke duše“, poručila je grčka ministarka kulture Lina Mendoni.

Teodorakis je 2019. godine hospitalizovan u privatnoj bolnici Jatriko Kentro u Atini, nakon srčanih problema, prenosi Greek riporter.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar