Prigožinova pobuna ima nezvanično ali glavno mesto na samitu lidera EU

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen

Šef NATO-a Jens Stoltenberg i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zauzimaju centralno mesto na samitu Europske unije, naglašavajući važnost koju čelnici 27 EU pridaju zaštiti svog istočnog krila od ruske agresije i jačanju obrambenih sposobnosti Ukrajine.

Zelenski bi trebalo da se obrati skupu putem video veze, a Stoltenberg je već prisustvovao ručku uoči samita.

Ali najveće mesto za stolom je rezervisano za nešto što službeno nije na dnevnom redu: posledice zapanjujuće pobune u Rusiji 24. juna i uticaj koji ona ima na vladavinu predsednika te zemlje Vladimira Putina.

“Pobuna koju smo videli tokom vikenda pokazuje da postoje pukotine i podele unutar ruskog sistema. Pritom je važno naglasiti da su to unutarnje ruske stvari”, rekao je Stoltenberg po dolasku na samit.

Čelnici EU su se složili, pa predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla: “Ovo je pokazalo duboke pukotine u Putinovom sistemu. Ova pobuna od prošlog vikenda donosi naknadne potrese koje ćemo videti”.

Gitanas Nauseda, predsednik Litvanije, jedne od nekoliko zemalja EU koje se graniče sa Rusijom, insistirao je na tome da je to razlog više da se zauzme čvrst stav prema Putinu.

“Neke kolege ponekad kažu da je jak Putin manje opasan od slabog Putina. Ne slažem se s tim. Moramo napred i moramo biti odlučni, jer sada je ključan trenutak u istoriji”, rekao je on.

Premijer Krisjanis Karins iz Letonije, još jedne zemlje koja se graniči sa Rusijom, rekao je da se ne može kontrolisati ono što se događa unutar Rusije, ali se može kontrolisati “ono što radimo spolja”.

Zvaničnici iz nekoliko država članica i institucija EU rekli su da će haos i nestabilnost stvoreni pobunom ne samo prisiliti EU da udvostruči svoju podršku Ukrajini isporukama municije, već i da obezbedi da se borbe i nasilje ne preliju na taj politički blok.

“U svakom slučaju, sigurno će (pobuna) imati dugotrajan uticaj u Rusiji”, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc za televizijsku kuću ARD. “Verujem da je (Putin) oslabljen”.

Kako konstatuje AP, Šolc je naglas rekao ono čemu su se mnogi čelnici EU nadali.

Čak i ako se EU suzdržava od pružanja bilo kakvih vojnih jemstava, preovladava raspoloženje da čelnici tog bloka pooštre jezik u svojim zaključcima sa samita.

U najnovijem nacrtu, do kojeg je došao AP, čelnici kažu da su “spremni da pridonesu, zajedno s partnerima, budućim bezbednosnim obavezama prema Ukrajini, što će pomoći Ukrajini da se dugoročno odbrani, da odvrati agresiju i odupre se pokušajima destabilizacije”.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare