Putin: BRIKS nije vojni savez, nego platforma zasnovana na međusobnom poštovanju

Izvor:
N1, Foto: Kremlin Pool

Organizacija BRIKS nije vojni savez, već platforma za razvijanje pozicija zasnovanih na suverenitetu i međusobnom poštovanju, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na otvaranju Međunarodne parlamentarne konferencije “Rusija-Latinska Amerika” u Moskvi.

On je rekao da Rusija i zemlje Latinske Amerike tradicionalno imaju uglavnom iste poglede na međunarodne odnose i teže multipolarnom svetskom poretku, istakavši da će Rusija nastojati da uspostavi veze između Latinske Amerike i Evroazijske ekonomske unije i podržaće težnju niza zemalja u tom regionu da se pridruže BRIKS-u kao punopravni partneri.

Putin je kazao da se zalaže da Latinska Amerika bude jaka, samostalna i uspešna i da je Rusija spremna da sa njom gradi saradnju.

Prema njegovim rečima, zemlje Latinske Amerike vode nezavisnu politiku i imaće jednu od vodećih uloga u svetskoj politici.

„I sada zemlje Latinske Amerike pokazuju obrazac uspeha progresivnog formiranja multipolarnog sistema međunarodnih odnosa zasnovanih na ravnopravnosti, pravdi, poštovanju međunarodnog prava i legitimnih interesa jednih drugih“, ocenio je Putin.

Dodao je da će Rusija tokom predsedavanja BRIKS-om učiniti sve da države članice osete perspektive svog razvoja.

„Siguran sam da ćemo učiniti sve da svetska većina oseti da nije samo većina po broju stanovnika naših zemalja, već da je većina u smislu perspektive svog razvoja“, rekao je Putin.

Članice BRIKS-a su Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, a na samitu u Johanesburgu u avgustu ove godine objavljena je odluka da se 1. januara 2024. godine Argentina, Egipat, Iran, Etiopija, UAE i Saudijska Arabija pozovu da postanu punopravni članovi organizacije.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare