Putin i Makron ponovo razgovarali o ukrajinskoj krizi i garancijama Moskve

Izvor:
Beta-AFP, Foto: Printscreen

Predsednici Rusije i Francuske Vladimir Putin i Emanuel Makron razgovarali su telefonom drugi put u četiri dana o ukrajinskoj krizi, saopšteno je iz Moskve i Pariza.

„Razmena mišljenja nastavljena je o situaciji oko Ukrajine i pitanja vezanih za davanje dugoročnih i pravno utemeljenih bezbednosnih garancija Rusiji“, saopšteno je iz ruskog predsedništva.

Prema Kremlju, Putin je još jednom „detaljno izneo principijelne pristupe tim problemima“.

Kako je naveo Kremlj, dvojica lidera, koji su već razgovarali u petak, dogovorili su se da nastave kontakte telefonom, ali takodje da prouče mogućnost sastanka lično.

Francusko predsedništvo je navelo da je ovaj razgovor vodjen u smislu deeskalacije i da je usledio posle razgovora Makrona sa ruskim i ukrajinskim kolegama u petak, 28. januara.

Prema Jelisejskoj palati, dvojica predsednika pozdravili su pozitivne pomake u formatu Normandija, u kome se vode pregovori Rusije, Nemačke i Francuske radi rešavanja sukoba na istoku Ukrajine.

Moskva se od kraja 2021. optužuje da je nagomilala do 100.000 vojnika na ukrajinskoj granici i da namerava da napadne tu zemlju. Zbog toga su SAD i Velika Britanija zapretile novim sankcijama Moskvi.

Rusija negira da planira napad na Ukrajinu, ali traži pisane garancije za svoju bezbednost, medju kojima i odbijanje pristupa Ukrajine NATO-u i kraj vojnog jačanja Alijanse na istoku Evrope.

Taj ključni zahtev su ipak SAD odbacile u pismenom odgovoru Moskvi, a Kremlj je naveo da razmatra svoju reakciju.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare