Putin naredio ruskoj vojsci da ČUVA MIR u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen

Predsednik Rusije Vladimir Putin je večeras naredio ruskoj vojsci da “čuva mir” na proruskim teritorijama Ukrajine, čiju je nezavisnost priznao ranije večeras.

Dva ukaza ruskog predsednika traže od Ministarstva odbrane da “oružane snage Rusije (preuzmu) funkcije održavanja mira na teritoriji” narodnih republika Donjecka i Luganska.

Putin je večeras priznao nezavisnost proruskih  teritorija u istočnoj Ukrajini i potpisao “sporazume o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći” s njima.

“Ocenio sam neophodnim da se donese odluka koja je dugo sazrevala – da se odmah prizna nezavisnost Narodne Republike Donjecka i Narodne Republike Luganjska”, rekao je Putin u govoru emitovanom preko televizije.

Ruski predsednik je zatražio od parlamenta da odobri tu odluku i da potom ratifikuje sporazume “o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći sa dve republike” koji se, uz podršku Rusije, već osam godina bore protiv ukrajinskih oružanih snaga.

U tim dokumentima, od kojih svaki ima po jednu stranicu i objavljeni su na sajtu ruske baze podataka pravnih tekstova, nije najavljen nikakav vremenski raspored ili njegov obim.

Rusija nedeljama ima desetine hiljada vojnika na granicama Ukrajine za koje Zapad kaže da su spremni da napadnu tog njenog suseda.

Večrešanje priznavanje nezavisnosti dve teritorije otvorilo je put ruskom vojnom rasporedu na njihov zahtev.

Putin je takođe pozvao Ukrajinu da odmah prekine “vojne operacije” protiv proruskih separatista.

Zemlje Zapada i međunarodne organizacije su odmah osudile te Putinove odluke i neke od njih najavile sankcije.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare